Po pádu v závodě Světového poháru v australské Mooloolabě si zlomil klíční kost, po návratu domů prodělal operaci a zdálo se, že jeho sen o startu na olympiádě v Riu se rozplynul.

Jenže jednatřicetiletý reprezentant se nevzdal a o víkendu se vrátil na závodní scénu. V rodné Plzni vyhrál premiéru běhu nazvaného Decathlon Run for all.

„Jsem asi blázen, ale start na olympiádě je obrovská motivace a hnací motor. Kdybych to alespoň nezkusil, tak bych si to později vyčítal," prohlásil.

Běh na 11 kilometrů v silném větru ovládl Švarc s velkou převahou. Trať zvládl za 40:38 minuty, o 46 sekund rychleji než druhý Jan Bielik z týmu Rozběháme Česko. Třetí skončil Martin Černý z AC Trial Plzeň.

Přitom Švarc bral start v Plzni jen jako test svých možností před odletem na závod Světového poháru do Mexika.

„Úvodní čtyři kilometry byly na rozběhnutí, pak jsem dal šestku naplno a zbytek jsem jen doklusával," povídal vítěz.

Utvrdil se, že má cenu letět do Mexika a poprat se ještě o naději.

V kvalifikaci o Rio zbývají už jen dva závody. Světový pohár v Mexiku, kde by Švarc musel skončit do dvanáctého místa. A následně by se v závodě mistrovství světa v Japonsku potřeboval vmáčknout do první dvacítky.

„Takové je přání, ale vůbec netuším, co od sebe můžu čekat. Rameno mě nejvíc omezuje při plavání, na kole ani v běhu problém není a pár týdnů už trénuji. Doktoři sice kroutili hlavami, ale já to nechtěl vzdát," zdůraznil triatlonista.

Premiérový Decathlon Run for all přitáhl na start celkem 162 běžců všech věkových kategorií. Ve vloženém závodě štafet na 2 x 5,5 km zvítězili Daniel Kraus s Jaroslavem Šmídem v čase 41:55 min. Absolutně třetí skončila nejlepší smíšená štafeta Martina Nováková a Petr Novák (45:57).

Decathlon Run for all 2016 – výsledky běhu na 11 km: muži: 1. Švarc (Sl. VŠ Plzeň) 40:38 min., 2. Bielik (Rozběháme Česko) 41:24, 3. Černý (AC Trial Plzeň) 41:55, 4. Lukáš (Plzeň) 42:44, 5. Stančík 43:57, 6. Keckstein (SK Tlustice) 44:16.

Ženy: 1. Svejkovská 46:13, 2. Junková (Plzeňští běžci) 48:28, 3. Šturmová (Forest Gump Team) 49:17