Před rokem vstoupil premiérovým zápasem úspěšně do profesionálního ringu a od té doby jde Josef Zahradník od vítězství k vítězství.

Člen plzeňské formace Qwert Boxing má za sebou už pět zápasů a všechny vítězné, z toho třikrát ukončil utkání před časovým limitem.

Ke svému šestému zápasu nastoupí Josef Zahradník tuto sobotu v Karlových Varech v rámci galavečera profesionálního boxu v Grandhotelu Pupp. Promotéry akce jsou právě Qwert Boxing a manažer Lukáš Konečný.

Nevyzpytatelný soupeř

Soupeřem Josefa Zahradníka v lehké welterové váze do 63,5 kilogramu bude Oskar Fiko, rumunský boxer žijící a trénující v Maďarsku.

„Viděl jsem jeho zápasy na videu. Je těžké zařadit jeho způsob boje do nějaké škatulky, připadá mi spíše nevyzpytatelný. Vím ale o jeho přednostech i slabinách a mým cílem je dovést zápas do vítězného konce ještě před limitem," věří plzeňský boxer ve své kvality i aktuální formu.

„Fiko nepatří k boxerům, kteří vyznávají útočný styl, spíše vyčkává na chybu soupeře, aby pak mohl zaútočit. Tenhle způsob boje soupeře mně ale vyhovuje, naopak to chci být já, kdo půjde dopředu, do ofenzivy," slibuje třicetiletý boxer z Plzně, který má za sebou náročnou a dlouhou přípravu.

Náročné tréninkové dávky

„Rozběhla se zhruba před pěti týdny. S trenérem jsme začali hrubou kondiční přípravou. Hodně času jsme trávili v posilovně s činkami, k tomu denně boxerské tréninky, pilování techniky, cvičení na dech a také běhání. Všechno bylo ze začátku zaměřeno na objem a mělo spíše vytrvalostní charakter. Trénoval jsem dvakrát až třikrát denně," vypráví.

Jak běžel čas, měnila se i příprava. „Veškerá cvičení přecházela postupně do rychlosti, zaměřovali jsme se na dynamiku, i v běhu se vytrvalostní příprava měnila na rychlostní, na sprinty," líčí náplň tréninkových jednotek.

S blížícím se zápasem narůstá i nervozita. „Já dlouhou přípravu nemám rád, bývám pak při tréninku nervózní a nemohu se dočkat, až konečně nastoupím do ringu, kde všechno nastřádané napětí mohu vypustit. Když si pak poprvé bouchnu do soupeře, nervozita ze mne definitivně spadne," svěřuje se.

Horváth boxovat nebude

Hlavním tahákem karlovarského galavečera profesionálního boxu měl být zápas Štěpána Horvátha, rovněž člena klubu Qwert Boxing Plzeň. Třiatřicetiletý evropský šampion WBO v lehké střední váze měl obhajovat svůj titul, ale kvůli jeho zdravotním problémům je zápas odložen a Horváth bude titul obhajovat nejspíš v únoru příštího roku.

„Mrzí mě, že Štěpán nemůže v Karlových Varech boxovat. Bude tak na mně, abych dobře reprezentoval Qwert Boxing," říká Zahradník

Boxerky touží po obhajobě

I přes absenci Štěpána Horvátha v ringu Grandhotelu Pupp se mají fanoušci boxu na co těšit, uvidí celkem dvanáct utkání – své mezinárodní tituly budou například obhajovat dvě české profesionální boxerky a svěřenkyně Lukáše Konečného Fabiana Bytyqui 
a Lucie Sedláčková.

Karlovarský galavečer je beznadějně vyprodaný, ale top zápasy sobotního programu, který začne už v 18.30 hodin, budou moci příznivci boxu sledovat od 21.45 hodin v přímém přenosu na televizní stanici Nova Sport 1.