Narodil se v Přešticích, kde s národní házenou začínal mezi žáčky, získával své první hráčské zkušenosti pod vedením svého otce. Již jako dorostenec v sedmnácti letech startoval v družstvu mužů a s tímto celkem se v končící době „zlaté přeštické pětiletky" stal vítězem I. ligy a nositelem titulu mistr republiky.

Po základní vojenské službě v Dukle jej rodinný život zavál do Prahy, kde zakotvil v oddíle TJ Avia Čakovice. Zde se i přes svůj mladý věk ihned stal vůdčí osobností mužského celku, se kterým to přes nižší soutěže, druhou a první ligu dotáhl v roce 2003 k dalšímu mistrovskému titulu. To již byl několik let stálou oporou reprezentace Čech a pravidelně se umisťoval na předních příčkách ankety o nejlepšího národního házenkáře roku. Zaslouženě v roce 1999 tento titul také získal. Byl skutečnou hráčskou a následně i trenérskou osobností. V letech 2006 – 2013 vedl v trenérské dvojici s Tomášem Krejčou družstvo mužů Čech v prestižních utkáních s celkem Moravy. Během osmi let šestkrát zvítězili a pouze dvakrát okusili hořkost porážky. Po celou dobu svého sportovního působení se nesmazatelně zapisoval do historie národní házené.

Pavel byl především výborný kamarád. Vždy ochotný kdykoliv upřednostnit potřeby ostatních před svými zájmy, vždy zodpovědný, ochotný kdykoli komukoli pomoci. Byl to prostě parťák, vždy pozitivně naladěný, prostě člověk do nepohody.