Společný šampionát otevře ve čtvrtek 21. června individuální časovka v Karlových Varech a poté o víkendu 23. a 24. června proběhnou v Plzni silniční závody s hromadným startem.

Na plzeňském startu nebude chybět ani současná superstar světového pelotonu Slovák Peter Sagan.

„Na Slovensku a v Čechách moc nezávodím, ale tohle je výjimka, takže přijeďte. Těším se na vás. Uvidíme se!“ vzkázal fanouškům trojnásobný mistr světa, vítěz letošní klasiky Paříž–Roubaix a pětinásobný držitel zeleného dresu pro nejlepšího sprintera slavné Tour de France.

V Plzni je start a cíl závodů situován u obchodního centra na Rokycanské ulici.

Okruh dlouhý šestnáct kilometrů vede nejprve lehkým sjezdem do Červeného Hrádku. Pokračuje přes Dýšinu a pak trasa stoupá přes Kyšice k Letkovu. Od Božkova směrem k cíli pak následuje finální technická pasáž, kde může hrát roli i vítr. Právě tady se může rozhodovat o vítězi.

Ženy a juniorky pojedou 80 kilometrů (5 okruhů), junioři 112 kilometrů (7 okruhů) a muži v kategoriích Elite a do 23 let celkem 192 kilometrů (12 okruhů).

„Nad vesnicí Letkov je jeden z nejtěžších úseků. Není to kopec, který vypadá těžce, ale když ho člověk pojede dvanáctkrát, bude se zajídat,“ říká Roman Kreuziger.

Mezi favority o postup do finále patří dva nejlepší celky základní části. Plzeňský Újezd (v šedých dresech) a národní házenkáři Přeštic (v černém). Potvrdí oba týmy papírové předpoklady?
Újezd v semifinále ligy vyzve Nýřany

Český profesionál závodící za australskou stáj Mitchelton Scott je v Plzni doma a řadí se k hlavním favoritům na zisk titulu.

Navíc hlavní organizátorkou mistrovství je Kreuzigerova manželka Michaela.

„Přípravy vstupují do konečné, horké fáze. Cítím zdravou nervozitu. Radost mi dělá organizační tým. Chceme, aby to dopadlo co nejlépe, a děláme pro to maximum,“ prohlásila šéfka mistrovství.

Jen kousek od Stříbra, odkud pochází, se bude chtít ukázat také úřadující český mistr Zdeněk Štybar z Quick-Stepu.

Na zlato si však brousí zuby i další elitní jezdci, mj. Jan Hirt (Astana) nebo dvojice František Sisr, Michal Schlegel z polské stáje CCC. Do bitvy chce promluvit rovněž nejlepší domácí tým Elkov Author v čele s Janem Bártou, Aloisem Kaňkovským, Vojtěchem Hačeckým nebo Josefem Černým.

Šampionát se na západ Čech vrací po letech, navíc v blýskavém hávu.

Očekává se, že k trati přitáhne tisíce diváků, pro které je navíc připraven atraktivní doprovodný program.

Roman Kreuziger.
Kreuziger testoval trať mistrovství světa