„Bohužel jsem na víc neměl," přiznal na svém webu lídr kazašské stáje Astana. „Samozřejmě bych Švýcarsko radši vyhrál, ale energie krátce po italském Giru ubývala den ode dne. Potřebuju si orazit," prohlásil.

Osmietapový podnik ve švýcarských Alpách, náročností i prestiží patřící hned za tři největší světové závody, Tour, Giro a Vueltu, ovládl Kreuziger před čtyřmi roky a také letos dlouho bojoval o čelní umístění.

Po páteční časovce se český reprezentant posunul na druhé místo a věřil, že pozici v elitní trojce uhájí i ve dvou zbývajících horských etapách.

Jenže už sobotní dějství s cílem na vrcholu Arosa nevyšlo Romanovi podle představ. Klesl na průběžné šesté místo, které mu zůstalo i po nedělní královské etapě.

„Po sobotní etapě jsem měl nějaké střevní problémy, necítil jsem se bůhvíjak a neděli jsem si docela protrpěl," popsal šestadvacetiletý jezdec vyvrcholení závodu. „V předposledním kopci jsme s parťákem Kiserlovskim odpadli, chtělo se mi zvracet. Ale jeli jsme rozumně a ve sjezdu jsme skupinku se všemi favority zase dojeli. Poslední kopec se už dal zvládnout," popisoval Kreuziger nedělní martyrium.

Uspokojilo ho alespoň etapové vítězství týmového kolegy Tanela Kangerta. „Je super, že vyhrál. Přitom se mu do úniku moc nechtělo. Jel však skvěle a ten úspěch si zaslouží za práci, kterou odváděl na Giru," psal na webu Kreuziger.

Teď už přemýšlí o nadcházejícím domácím šampionátu. Mistrovský závod, opět společný se Slováky, se jede v neděli v Púchově. „V sobotu si projedu okruh a doufám, že to bude dobré. Pak si dám ale určitě pár dní odpočinku, abych nabral síly na etapák v Polsku a olympiádu," sdělil reprezentant.

Kolem Švýcarska, konečné pořadí: 1. Costa (Port. / Movistar) 35:54:49 hod., 2. F. Schleck (Luc. / RadioShack-Nissan) -14, 3. Leipheimer (USA / Omega Pharma – QuickStep) -21, 4. Gesink (Niz. / Rabobank) +25, 5. Nieve (Šp. / Euskaltel) +40, 6. Kreuziger (ČR / Astana) -47.