Plzeňští házenkáři se už nejmenují Talent M.A.T., ale Talent tým Plzeňského kraje. „Náš klub zaujímá důležité místo v celém regionu. I proto je Plzeňský kraj co do finanční podpory naší práce největším partnerem klubu. Toto dlouhodobé partnerství vyústilo v rozhodnutí, že od sezony 2020/2021 ponese A tým mužů ve všech soutěžích název Talent tým Plzeňského kraje,“ uvedl na klubovém webu ke změně názvu šéf klubu Pavel Drobil.

O rošádě na trenérském postu se rozhodlo ještě v průběhu minulé sezony. Vedení Talentu odmítlo prodloužit smlouvu se stávajícím trenérem Michalem Tonarem st. a jako náhradu oznámilo jeho asistenta Petra Štochla. Toho doplnil dosavadní šéftrenér mládeže Talentu Jiří Hynek.

Hlavním cílem nové trenérské dvojice je stabilizovat klub po sportovní stránce. „Nějaký čas to zabere, ale věříme, že dokážeme tým posunout výš. Celý klub, nejen mužskou složku. Chceme ještě víc propojit mužskou složku s mládežnickými týmy Talentu, vytvořit jasnou koncepci. Částečnou výhodou je, že jsem u týmu dva roky působil a kluky znám,“ řekl při nástupu do funkce Petr Štochl.

Před startem letní přípravy trenér konkretizoval i změny v systému hry. „Nechystáme nic převratného. Jsou to v podstatě konkrétní a detailní věci, jakým způsobem hrát, jaký bude pohyb po hřišti, v jakém tempu kluci budou hrát a v jaké kvalitě. Do toho chceme investovat spoustu času,“ vysvětlil kouč Talentu.

Ilustrační foto
Souboj těžkých vah zvládl lépe Tymákov

Kosmetickou obměnou prošel i hráčský kádr. Odešly srbské spojky Milan Ivančev a Stefan Terzić, spojka Jakub Tonar a pivot Šimon Macháč. Ze zahraničního angažmá se vrátil bývalý reprezentant Petr Linhart, z Jičína Petr Sedlák a z hostování v nižší soutěži dvacetiletý odchovanec Šimon Bešta. „Máme poměrně slušné obsazení na všech postech. Výhoda je, že máme velmi podobný kádr jako minulou sezonu,“ tvrdil Petr Štochl.

Talent odehrál osm přípravných zápasů. V prvním přátelském zápase podlehl juniorce bundesligového Füchse Berlín 25:33, pak padl s týmem nejvyšší rakouské soutěže West Vídeň 25:30. V polovině srpna Talent vyhrál mezinárodní turnaj v Jičíně (Zubří 35:20, Jičín 31:31, Glogów 31:26, Považská Bystrica 29:21). V posledních dvou přípravných zápasech padl s nováčkem německé bundesligy Coburgem 31:32 a s týmem druhé bundesligy Aue 23:24. „Výkon v tomto dvojzápase byl jasně lepší než na začátku přípravy proti Vídni a juniorům Füchse Berlín. Mužstvo se posouvá směrem, kterým bychom si představovali, což je velmi pozitivní. Dokázali jsme uhrát vyrovnané zápasy proti týmům na rozhraní první a druhé bundesligy, takže to je pro kluky povzbuzující,“ potěšilo Petra Štochla.

Dalším pozitivem je, že proti Němcům už hrál Jan Stehlík, který si loni v listopadu poranil koleno. A zdravotně je v pořádku i Linhart.

Jan Stehlík.
Házenkář Stehlík stihne úvod sezony

Talent tým Plzeňského kraje začne extraligu tuto neděli v 10.30 hodin v městské hale na Slovanech proti Hranicím. Západočeši budou opět velkým favoritem na zisk mistrovského titulu. „Talent v posledních šesti letech čtyřikrát dokráčel k titulu, minulou sezonu také ovládl základní část. Ale nedá se říci, že je to český suverén, i když kvalitou a dovednostmi převyšuje a dominuje. Nechci, aby to vyznělo arogantně, ale můžeme být v některých fázích sezony ještě suverénnější,“ uzavřel Petr Štochl.