„Dva dny před zápasem s Glasgow jsem se při tréninku lehce zranil. Byl jsem připravený na lavičce, ale s trenérem jsme byli domluvení, že pokud to nebude nutné, tak se budu šetřit na start extraligy. Docela mi to pomohlo a už jsem zdravý,“ říkal Michal Tonar.

V Kopřivnici jste vyhráli 38:29. Šlo o snadný zápas, jak to vypadá podle výsledku?
Výsledek hodně zkresluje. Měli jsme dost času připravit se na zápas. Jsme rádi, že se to vyplatilo a že jsme sezonu začali vítězstvím. Byla to výrazná výhra, což je jedině dobře.

Co bylo pro vítězství klíčové?
Do Kopřivnice jsme jeli s respektem, protože minulou sezonu se nám tam zápas nepovedl. Prohráli jsme o gól, nebylo to jednoduché utkání. Trápili jsme se s nimi i doma, i když jsme vyhráli. Teď jsme na ně nastoupili od první minuty, byli jsme odhodlaní na hřišti nechat všechno a odvézt si dva body do Plzně, což se nám povedlo a jsme za to rádi. Klíčový byl vstup do zápasu, v útoku jsme měli dobrý pohyb, míč šel z ruky, čímž jsme přehrávali obranu Kopřivnice. Hlavně jsme začali proměňovat šance. Vzadu nás podržel fantastický Filip Herajt, který chytil několik vyložených šancí včetně sedmiček, což nám dodalo klid. Stříleli jsme jednoduché góly z protiútoku a postupně navyšovali náskok. Poločas jsme vyhráli o devět branek, takže první půle byla klíčová.

Po druhém zápasu s Glasgow trenér vyslovil obavu ze začátku extraligy, protože výkon mužstva z odvety se Skoty ho nepřesvědčil. Cítil jste to stejně?
Věděli jsme, že máme těžký los, protože první dva zápasy extraligy hrajeme venku. Pohár EHF jsme zvládli, ale soupeř nám neukázal, jak na tom opravdu jsme. Ve druhém zápasu jsme asi měli v podvědomí, že nám postup nemůže utéct, a výkon nebyl úplně ideální. Během týdne jsme si o tom popovídali, všechno si ukázali na videu a připravovali se na Kopřivnici. Vyplatilo se to, protože proti Kopřivnici jsme odehráli jeden z lepších zápasů.

Takže asi bylo dobře, že facka přišla těsně před extraligou.
Myslím si, že ano. Uvědomili jsme si, že výkon proti Glasgow by na Kopřivnici asi nestačil.

V Poháru EHF vás v říjnu čeká rumunská Constanta. Co o soupeři víte?
Je to mužstvo, které v předchozích letech bylo pravidelným účastníkem Ligy mistrů. Nečeká nás nic jednoduchého. Zatím jsem se o ně podrobně nezajímal. V kádru mají hráče ze Srbska, Chorvatska, bývalé reprezentanty. Bude to o něčem jiném než s Glasgow.

Jakub Kindl.
Na vavřínech neusneme, prohlašuje Jakub Kindl