Trenérské role se u týmu mužů HBC Plzeň chopil dlouholetý hráč a kapitán mužstva Michal Edl, jehož příchod byl téměř jasnou volbou. Nový trenér bude mít k dispozici obměněný kádr, který doznal změn především v obraně.

Jaké jsou pocity po prvních dnech v roli hlavního trenéra?
Pocity jsou zatím smíšené. Raději bych se ještě viděl na hřišti, ale už v loňské sezoně nebyl můj zdravotní stav dobrý a já nechtěl hrát další rok pod prášky.

Jaký byl důvod pro přesun do nové role trenéra?
Hlavní důvod byla potřeba klubu. Já už to mám dlouho nastavené v hlavě, že klub mě vychoval a já mu to musím vrátit.. Řešili jsme nějaké varianty, ale nakonec to padlo na mě.

Byly ve hře i jiné možnosti?
Téměř ne. Jedna z variant byla dvojice s Markem Lendlem, další možnost byla Martin Kovářík. My jsme to zvažovali dlouho, ale nakonec jsme nechtěli trhat klubovou kontinuitu, neboť Kovářík je šéftrenér mládeže.

Asistentem bude Jan Beránek. Byla to vaše jasná volba?
Žádné další možnosti už nebyly. Já jsem od začátku chtěl Honzu jako asistenta, jsem za to rád. Spolu jsme toho hodně prožili, máme společný zájem pomoci klubu. Jsem rád, že budeme na střídačce spolu.

Jak se pod vaším vedením změní letní příprava?
V přípravě se nic zásadního nemění, bude tam jen více běhání. Pondělní tréninky povede kondiční trenér Tomáš Semera, ve středu a pátek to bude na mě. První dva týdny budou určitě o kondici, pak se přesuneme na hřiště. Na konci srpna bychom chtěli sehrát i nějaký přípravný zápas.

Budete i letos absolvovat tradiční soustředění v Sušici?
Letos jsme chtěli jet zase, ale s ohledem na soustředění reprezentace je prakticky nemožné najít vhodný termín, takže soustředění letos nebude.

Jaké změny se dají očekávat
v kádru?
Kádr máme momentálně stabilizovaný. Přišlo pár hráčů z našeho staršího dorostu, na zkoušku pak jeden hráč z Litic a jeden z Blatné. Chceme dát šanci všem, uvidíme, jak to nakonec bude vypadat.

Odchodů je ale více…
Kromě mě skončil Jarda Kejř a otazník je u Adama Vágnera. U Jardy mě to osobně mrzí, protože jsme spolu zažili hodně, nebyli jsme jinde než tady v Plzni.

Minimálně na rok odchází do Švýcarska Michal Slanec. Jak moc bude týmu chybět?
Michal Slanec nám po sportovní stránce bude určitě chybět. Zatím je tam na rok s tím, že mu to můžeme v případě zájmu prodloužit o další rok.

Jaké cíle máte pro novou sezonu?
Já osobně jsem nad nějakým cílem nepřemýšlel, ale ten tým má na vítězství v extralize. K tomu je však strašně dlouhá cesta, ale věřím, že se nám to může podařit.