A český dres obléknou i tři Plzeňané: obránci Jakub Hanzlík (28) a Zdeněk Matas (24) a středopolař Ondřej Šedivec (25).

Šampionátu v původně indiánské hře se účastní celkem 17 zemí, základní část turnaje proběhne ve třech skupinách.

Plzeň již v minulosti dodala do reprezentace řadu hráčů.

Ovšem zatímco trochu odlišný box lakros stále hraje v české nejvyšší soutěži tým Old Dogs Plzeň, „fieldový" tým na západě Čech momentálně není.

„Ligu ve field lakrosu jsme proto s Ondrou v sezoně hráli za Malešice, Zdeněk je na studiích ve Skotsku a nastupoval za univerzitní tým v Aberdeenu," vysvětlil Hanzlík. S Malešicemi také Plzeňané oslavili ligový titul.

A cesty do hlavního města hráče čekaly rovněž při reprezentačních akcích. „Dojížděli jsme na tréninky a víkendové turnaje či soustředění," naznačil hráč.

Lakros je ryze amatérský sport a i za starty na mezinárodní scéně v českém dresu si hráči museli hodně připlatit.

„Značnou finanční částku si hradíme i tentokrát, ale podepisovali jsme smlouvy a dostat se do konečného výběru reprezentace nebylo jednoduché. Oslovených kandidátů bylo šedesát, čtyřicet se jich pak začalo připravovat," přiblížil Hanzlík.

Už zítra sehraje v Amsterodamu reprezentace první duel proti Belgii. Dále ji čekají souboje se Skotskem, Španělskem, Itálií a Švýcarskem.

„Cíl? Přáli bychom si medaili. Ale i bronz by byl velký úspěch," uvědomuje si Hanzlík s tím, že favoritem šampionátu je Anglie.

Bezprostřední přípravu před šampionátem tvořily turnaje v Berlíně a Praze.

„V Německu jsme ve čtvrtfinále nestačili na devatenáctku Anglie, v Praze jsme vyhráli," sdělil Hanzlík.

Ten už v dresu reprezentace absolvoval před dvěma lety mistrovství světa v Manchesteru. „Tehdy tam ale žádný jiný Plzeňák nebyl," uvedl Hanzlík.

Kontinentální mistrovství skončí 30. června, národní celek bude mít zastoupení i v klání žen.