Po loňském čtvrtém místě z mistrovství světa přivezla zmiňovaná posádka stejné umístění i z nedávného mistrovství Evropy. To se konalo v německém Travemünde.

Na Baltu v Travemünde se konal čtrnáctidenní festival, který se nesl ve spojení vrcholných jachtařských soutěží a perfektního břehového zázemí. Po nábřeží tak proudily desetitisíce lidí a sledovaly na velkoplošných obrazovkách zápolení jachtařů na vodní hladině.

Hned úvodní dva dny evropského zápolení byly extrémně náročné.

Vítr vždy v průběhu dne sílil a k tomu se přidávaly velké a poměrně ostré vlny.

Lodě, které často dosahovaly při jízdě rychlosti přes 20 uzlů, pak občas doslova létaly vzduchem. Řada posádek se dokonce nevyhnula ani převržení.

Regaty se za Českou republiku zúčastnily dva týmy. Jednak CK Fischer sailing team s Plzeňanem Davidem Křížkem a Zdeňkem Adamem, a pak Prefa Hubenov se Zdeňkem a Jiřím Pavlišovými.

Prvně jmenovaná posádka měla těsně před startem úvodní rozjížďky defekt na genakru a i přes obrovskou snahu při výměně plachty jí unikl o tři minuty start. Tým se ale nevzdal a stíhací jízdou na hranici rizika dokázal vybojovat alespoň devátou příčku.

Pak následovaly dojezdy na šesté a páté pozici, což po prvním dnu znamenalo páté místo. Bratři Pavlišové drželi devátou pozici.

Další den vítr ještě zesílil. Obě české posádky dojely svůj standard a zůstaly na stejných pozicích, jako předchozí den. Komise pak po druhé rozjížďce poslala závodníky do přístavu.

V sobotu ale bylo vše jinak. Panovalo totiž slunečné počasí s velmi slabým větrem a obě české dvojice šly do popředí.

Křížek a Adam zajeli 2. a 4. místo a také v poslední jízdě bojovali o čelo. Nakonec ale přišli o dva cenné body na samotné cílové čáře. Posádka se ovšem posunula na výbornou čtvrtou pozici.

Zdeněk Pavliš doplatil na penalizaci za pozdně nahlášenou výměnu parťáka: bratra Jiřího nahradila dcera Míša. I tato sestava ale poskočila, a to na osmou příčku.

V neděli se do oběda čekalo na vítr, ten se ale nedostavil, a tak byl závod ukončen.

Pro obě české posádky šlo dosud o nejlepší výsledky z mistrovství Evropy.

I tak je ale škoda, že český tým zůstal bez cenného kovu, zejména Křížek s Adamem k ní měli blízko.

„V skrytu duše jsem doufal v zisk medaile," potvrdil David Křížek.

„Letos jsem se soustředil především na jednoposádkové skify a na Evropě jsem získal bronz. Na katamarány už nebylo tolik času na přípravu a bylo to znát," připustil zkušený jachtař.

„Dříve jsme patřili se Zdeňkem Adamem k nejrychlejším posádkám na světě v silném větru. Nyní jsme vyměnili hlavní plachtu a kosatku a nově také genakr. Jsme extrémně rychlí ve slabém větru, který byl naší slabinou. Takže na ten silný to musíme znovu doladit a hlavně více trénovat. Vše již nyní směřujeme k přípravě na mistrovství Evropy 2015, které se jede na naší domácí vodě na Lipně," plánuje Křížek.

Titul mistrů Evropy získala pošesté řecká posádka, stříbro vybojoval pětinásobný německý olympionik, mistr světa a olympijský medailista Roland Gaebler se svojí ženou Nahid. Bronz získalo Švýcarsko.

Mistrovství Evropy tř. Tornado (účast: 25 lodí z devíti zemí): 1. Řecko 7 (Paschalidis, Trigonis) 8 b., 2. Německo 1 (Gaebler, Gaeblerová) 13 b., 3. Švýcarsko 228 (Rusterholz, Baier) 21 b., 4. Česká republika 686 (Křížek, Adam) 31 b.,… 8. Česká republika 62 (Z. Pavliš, J. Pavliš/ Pavlišová) 62 b.