Kreuziger se navíc může pyšnit nejlepším českým výsledkem, když v roce 2013 skončil pátý. Kromě toho dojel ještě třikrát v první desítce, naposledy loni.
„Tour je největší závod cyklistického světa. Pro každého závodníka je čest být součástí téhle show,“ prohlásil jednatřicetiletý jezdec týmu Orica – Scott.
Minulé dny prožil Kreuziger v Plzni s rodinou, manželkou Michaelou a dcerkami Viktorií a Annou. Dnes se sbalí a odletí do německého Düsseldorfu, kde Tour v sobotu startuje.

Novou posilou Viktorie Plzeň je brankář Aleš Hruška (vlevo), na snímku s generální manažerem Viktorie Adolfem Šádkem.
Viktoria získala brankáře Hrušku

Na národním mistrovství jste skončil čtvrtý. S tím asi spokojený nejste?
Spokojený nespokojený. Jestli jste druhý, čtvrtý je už jedno, jde o titul a ten bral Štyby (Zdeněk Štybar). Nicméně svůj účel mistrovský závod splnil. Z pelotonu jsme odskočili už v prvním kole, jelo se stále ve vysokém tempu a já si vyzkoušel, jak tělo po náročném tréninku reaguje na závodní zápřah.

Měl brzký útok po půlhodině závodu vést k eliminaci početní převahy týmu Bora?
To rozhodně ne, vždyť Bora měla v týmu čtyři nebo pět Slováků, kteří nás nijak neohrožovali (každý stát má vlastní klasifikaci). Naopak úniku využil Juraj Sagan, který jako jediný ze Slováků skočil do skupiny a obhájil tak národní titul. Nebylo to plánované, nějak se to vyvinulo.

Rozhodující nástup Zdeňka Štybara s Josefem Černým jste nezachytil. Co chybělo?
Ten útok přišel v čase, kdy se i v naší skupině už závodilo. Já nastoupil těsně předtím, takže jsem byl trochu zakyselený a zrovna to odjelo. Kluci z týmu Elkov i Štybyho kolega Petr Vakoč potom neměli důvod do toho šlapat a tím si ti dva vpředu vypracovali rozhodující náskok.

Příští rok se mistrovský závod uskuteční v Plzni pod taktovkou vaší rodiny, je to tak?
Tíhu organizace na sebe vzala manželka. Já jí můžu poradit, ale vše ostatní bude na ní. Míša tím, jak se mnou objíždí závody, tak ví, jak by měl takový podnik vypadat. A v organizačním štábu má kolem sebe dobré lidi, kteří ji pomohou. Úroveň mistrovství se neustále zvedá, takže snahou bude tu laťku udržet nebo ještě vylepšit.

Zdeněk Štybar.
Nový mistr Štybar jede ve znamení dvojek

Když poprvé padla myšlenka uspořádat šampionát v Plzni a v Karlových Varech, hned jste souhlasil?
O pořadatelství mistrovství se obě země pravidelně střídají, ale u nás se šampionáty konaly v posledních letech na Moravě. Takže pro lidi z Čech to bylo vždycky daleko, takže nápad přiblížit špičkovou cyklistiku i fanouškům tady se mně líbil a Míšu jsem se snažil maximálně podpořit.

Na Tour jedete poosmé. Je to jiné, než při premiéře?
Nějaké zkušenosti už sice mám, ale těším se, jako kdybych startoval poprvé. Tour je výjimečný závod s úžasnou atmosférou, který sledují tisíce fanoušků a nespočet médií. To na závodníky vytváří velký tlak, ale když se potom povede nějaký výrazný výsledek, je to paráda.

Stáj Orica - Scott oznámila, že lídry pro Tour budou vrchaři Simon Yates a Estéban Chaves. Vy byste měl tým dirigovat v horách. Co vaše role obnáší?
Podobně jako zkušený Mathew Hayman bude náš tým organizovat v rovinatých etapách, v kopcích budou mít kluci k ruce mě. Můžu jim poradit, reagovat na vývoj etapy a sportovní ředitelé po konzultaci se mnou určují další postup. Nebo v klíčových chvílích musím rozhodnout sám.

Tour vzbuzuje respekt, ale jsou nějaké etapy, které máte v hlavě už nyní?
Co jsem zatím vysledoval, tak těžká by měla být už pátá etapa s dojezdem na kopec a rovněž devátá etapa před prvním dnem volna z Nantuy do Chambéry s třemi kopci mimořádné kategorie, z nichž každý má deset procent, bude výživná. Znamená to dát tělu ještě nyní nějaký intenzivnější signál, aby na sobotním startu nebylo úplně v šoku.

Lyžař Ondřej Bank, mnohonásobný mistr ČR, podpořil Na náměstí Republiky v Plzni akci Respektuj 18!, která upozorňuje na snadnou dostupnost alkoholu dětem a mladistvým a snaží se proti tomu bojovat.
Lyžař Ondřej Bank podpořil Respektuj 18!