Největší stopu na kurtech TK Slavia Plzeň zanechala česká hráčka Miriam Kolodziejová. Ta vyhrála dvouhru a společně se Slovenkou Janou Jablonovskou i čtyřhru.

„Její dominance mě příliš nepřekvapila, na vysoké úrovni hraje už dlouho. Má jednu velkou výhodu – umí měnit rytmus hry a v tom je celý ten její kumšt. Někdo jenom pinká, někdo naopak zase jenom dává rány. Ale ona to umí všechno kombinovat," všiml si ředitel turnaje a šéf pořádajícího TK Slavia Plzeň Jiří Kovářík st.

Mezi chlapci se z prvenství ve dvouhře radoval indický tenista Sumit Nagal, čtyřhru ovládla francouzsko-norská dvojice Geoffrey Blancaneaux, Casper Ruud.

„Vítěz dvouhry Nagal hrál téměř všechny zápasy na tři sety. Už v prvním kole měl namále s hráčem plzeňské Lokomotivy Filipem Dudou. Jeho zápasy nešly pod tři hodiny, kromě finále, které trvalo dvě a půl hodiny. Dá se říci, že nám trošku zdržoval turnaj," směje se Kovářík.

Dvouhra byla zcela v režii českých hráček. V semifinále se představily hned tři – Miriam Kolodziejová, Tereza Kolářová a Monika Kilnarová.

„Z toho mám velkou radost. Hlavně právě pro české hráče ten turnaj děláme. Aby se mohli poměřit se světovou konkurencí a nemuseli přitom utrácet spoustu peněz za účast na turnajích v zahraničí," podotýká Kovářík.

Ani čeští chlapci se ovšem neztratili. „Milým překvapením pro mě byl Vít Kopřiva, který se z kvalifikace dostal až do čtvrtfinále dvouhry. Možná, že by to dotáhl i dál, kdyby nebyl unavený z náročné kvalifikace," je přesvědčený Jiří Kovářík.

Pro něj byl naopak zklamáním výkon odchovance Slavie a pátého nasazeného Dominika Starého, který neprošel prvním kolem.

„Na domácí půdě jsem čekal, že udělá trochu větší díru do světa," přiznal Kovářík.

Celkovou úroveň, hlavně chlapecké části turnaje, si ale pochvaloval.

„Loňské finále se svojí úrovní blížilo letošnímu čtvrtfinále. Finále tohoto ročníku přineslo opravdu parádní tenis," liboval si Kovářík.

Nečekaný bonus potom čekal vítěze turnaje. Ceny jim totiž předávala plzeňská tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová, která si v minulém týdnu zahrála čtvrtfinále Wimbledonu. „Nečekaně se u nás objevila, tak jsme ji požádali, jestli by předala ceny. Všichni z toho měli samozřejmě radost, hlavně pro holky to byl parádní zážitek," všiml si ředitel turnaje.

Žádné finanční odměny ale nečekejte. „U juniorů do osmnácti let jsou peněžní odměny zakázané. Ti nejlepší tedy dostali poháry, věcné ceny a upomínkové předměty," vysvětluje Kovářík.

Při pořádání venkovních turnajů je velkou loterií přízeň počasí. V tomto směru si nemohou v letošním ročníku Ex Pilsen Wilson Cupu na Slavii na nic stěžovat.

„Letos jsme měli kliku. Klíčovým dnem je pro nás vždy středa, kdy hrajeme první kolo dvouher i čtyřher, což je 48 zápasů. Problém s deštěm jsme měli snad jen v úterý při finále kvalifikace, ale to je pár zápasů a ty se dají posunout," říká Kovářík.

Termín plzeňského turnaje kolidoval s mistrovstvím České republiky dospělých, kterého se účastní řada špičkových hráčů a hráček domácí scény, kteří jsou ještě v juniorském věku. Kurty na Borech tedy přišly o několik hvězd.

„To ale koliduje každý rok a neviděl bych v tom větší problém. Hráči a hráčky, které se chtějí dostat na světový žebříček ITF (mezinárodní tenisová federace, pozn. aut.), tak samozřejmě volí náš turnaj a domácí šampionát pro ně není až tak důležitý. Ten mohou potom hrát celý život. V jejich věku se potřebují dostat co nejvýše na evropském žebříčku, aby potom měli šanci dostávat volné karty na velké turnaje," je přesvědčen Jiří Kovářík.

Nejstarší mezinárodní turnaj na českém území hraný bez přerušení letos povýšil z kategorie 3 na ITF 2.

„V minulosti se počítaly body do žebříčku až od čtvrtfinále, letos to bylo už od druhého kola. Samozřejmě se také zlepšila úroveň hráčů. V minulém roce byl poslední nominovaný hráč do hlavní soutěže na 630. místě žebříčku, letos to bylo 325. místo," vypočítává Kovářík.

„Doufám, že nám ponechají dvojku i na příští rok. Věřím, že ano, všichni byli spokojeni a měli jsme jen kladné odezvy. Rozpočet našeho turnaje se také zařazením na vyšší úroveň nezvedl, stále se pohybujeme kolem 450 tisíc korun," dodal Jiří Kovářík.