Ačkoliv šlo „jen“ o zahajovací díl Šumavského poháru, na Zadov dorazila téměř kompletní tuzemská špička.

Konkurence jako na mistrovství republiky v čele s úřadujícím šampionem Ondřejem Cinkem (na snímku) se utkala na náročném čtyřkilometrovém okruhu s převýšením 170 metrů, kde se koná také závod Českého poháru. Ten ve čtyřdílné podobě startuje až 4. července v Městě Touškově u Plzně a na Zadově se letos pojede 8 a 9. srpna.

Úvodní díl Šumavského poháru byl dvoudenní, elita závodila v neděli a Cink potvrdil pozici domácí jedničky.

Souboj mužů Elite vyhrál 29letý reprezentant ze Stupna na Rokycansku, závodící za stáj Kross Racing, v čase 1.01:56,8 hodiny. Cílem na lyžařském stadionu projel s náskokem téměř 24 sekund před druhým Martinem Stoškem z týmu Future Cycling Northwawe. Na prvních dvou místech se tak zopakovalo pořadí z loňského českého šampionátu.

Obránce Jan Havel (vlevo) nastoupil místo vykartovaného Radima Řezníka a výkonem potěšil.
Fotbalisté Viktorie atakovali v zápase s Mladou Boleslaví rekordní výhru

Třetí byl s odstupem 57 sec. Jan Vastl, čtvrtý dojel Jan Škarnitzl a za ním už dva borci ze západu Čech – Jan Rajchart a Lukáš Kobes. Otec tohoto chodského bikera Miroslav Kobes (Velosport Domažlice) skončil třetí v závodě veteránů.

Souboj žen ovládla Jitka Čábělická (58:47,4 min., Gapp System – Kolofix) před Karlou Štěpánovou (59:15,4, Maloja Pushbikers) a Terezou Tvarůžkovou (59:18,6, Expres – Tufo Kolín).

V početně zastoupených kategoriích mládeže se prosadily také naděje ze západočeského regionu. V mladším žactvu Lucie Grohová (1.) a Daniel Kuběna (3.), ve starším Zuzana Kroupová (3.) s Petrem Zemanem (2.). Mezi juniory skončil Matěj Čáslavský pátý stejně jako Maxmilian Kerl v závodě kadetů , když naopak dívky triumfovaly.

Simona Spěšná byla nejrychlejší kadetkou a Adéla Holubová vyhrála souboj juniorek před Kateřinou Vaverkovou.

Plzeňský záložník Aleš Čermák děkuje konžskému spoluhráči Joelu Kayambovi za přihrávku na druhý gól v sobotním zápase s Mladou Boleslaví, který viktoriáni vyhráli 7:1.
Hattrick Čermáka: pravačka, levačka, hlavička