Je odchovancem chomutovského boxu, ale už osm let žije v Plzni. A právě před domácím publikem ho čeká pozítří životní zápas jeho kariéry.

Třiatřicetiletý Štěpán Horváth se v sobotu před půlnocí na závěr Galavečera profesionálního boxu na plzeňském zimním stadionu utká o titul evropského šampiona WBO.

„V Plzni už jsem dlouho, ale dosud jsem neměl příležitost ukázat se domácím fanouškům. O to víc se na sobotní zápas těším," říká bývalý špičkový amatérský boxer a reprezentant a nyní úřadující profesionální mistr republiky v lehké střední váze.

V minulosti hájil barvy Ústí nad Labem, kde boxoval i Interligu a byl stálým členem české reprezentace.

Když s amatérským boxem skončil, přišel do Plzně. Rok neboxoval, ale nedalo mu a po roce se k milovanému sportu zase vrátil.

„Působil jsem v jako instruktor boxu ve fitness studiu, hledal jsem v Plzni nějaký oddíl a nakonec jsem se rozhodl založit si vlastní boxerský klub, kde jsem se začal věnovat i přípravě mládeže," říká sedminásobný mistr České republiky.

Zlomovým impulsem k návratu do ringu byl paradoxně jeho nástup k městské policii. „Můj život i sportovní přípravy dostaly díky nové profesi pravidelný řád. V šest ráno jsem šel do práce a po zaměstnání na trénink," vzpomíná.

Další impulsem byla nabídka od našeho nejlepšího boxera Lukáše Konečného.

„Lukáš mi jednoho dne zavolal, jestli bych to nechtěl zkusit mezi profesionály. Já se na to tehdy necítil, ale on mi řekl, že mi dává čtvrt roku, abych se připravil. Byla to pro mě nová motivace, pustil jsem se do práce a v roce 2011, když Lukáš bojoval v Ústí nad Labem o titul mistra Evropy, měl jsem ten samý večer debut. Zápas proti zkušenějšímu soupeři jsem vyhrál a tím začala moje kariéra mezi profesionály," vysvětluje Štěpán Horváth, který má v profesionálním ringu z 15 zápasů deset vítězství a pět porážek.

Na tom, že Štěpán stojí před životním zápasem kariéry, má velkou zásluhu setkání s plzeňskými podnikateli Milošem Veselým a Radkem Švajnerem.

„Chtěli se více angažovat v boxu, sami se u mě začali připravovat a po čase přišli s tím, že by mě více podpořili. Klub se přejmenoval na Qwert Boxing a rozběhla se naše spolupráce. Díky nim se poslední rok mohu připravovat poprvé v životě jako opravdový profesionál a jsem jim za to moc vděčný," pochvaluje si.

Štěpánovým soupeřem v boji o titul bude italský boxer s německý pasem Davide Doria. Plzeňský boxer má v sobotu jediný cíl – zúročit tvrdou půlroční náročnou přípravu a splnit si svůj sen, získat pás šampiona WBO.

„Moc se na zápas těším, v hledišti budou i mí rodiče, třeba táta ještě žádný můj profi zápas neviděl. Chci lidem ukázat, že box není žádné mlácení, ale skutečný sport a životní styl," dodává Horváth.