Přitom k záchraně nakonec chyběl dvojici Startu Plzeň Štěrba – Kydlíček jediný bod.

Do závěrečného extraligového turnaje vstupovali obhájci mistrovského bronzu i s postupovými myšlenkami na domácí šampionát. Zaútočili by na třetí cenný kov v řadě.

Nestalo se.

Prohru přinesl hned první duel se Zlínem I, který je tak trochu černou můrou Plzeňanů. Úvod ovšem domácím vyšel: získali náskok 2:0. Zlín, jenž před tím ztratil bod se svým druhým týmem, byl v první půli nervózní. Ve druhém poločase ale skóre otočil až na 4:6, Start jen korigoval.

Tím padla naděje na medailovou obhajobu, Zlín I Startu odskočil na nedosažitelný rozdíl. Boji ve Světovém poháru ostřílení Plzeňané pak ale podlehli i Zlínu II 1:2. Opět vedli, ve střelecky nejchudším klání dne se ovšem prosadili jen jednou. Zmar vrcholil.

Další duel proti zatím bezkonkurenčním Brňanům ale přinesl téměř zmrtvýchvstání Startu. Domácí rychle odskočili na 3:0, předváděli výborné útočené akce a dávali i pohledné góly. Tři minuty před koncem byl stav 8:5 a překvapení na dosah. To ale Západočechům přáno nebylo. Favorit sice skóre neotočil, remíza 8:8, kterou by jinak vždy Štěrba s Kydlíčkem brali jako příjemný bonus, byla ovšem v tu chvíli málo. Poslední šanci představoval ještě boj s MO Svitávka. Zlá první půle (0:5) odrážela rozpoložení domácích, ti se však ještě jednou vzchopili. Snížili na 3:5, pak minul Štěrbou vystřelený míč prázdnou klec Svitávky o centimetry. A z protiútoku to bylo 3:6.

„V tu chvíli jsme nevěděli, jak na tom jsme. Šlo nám jen o výhru. Nevycházelo nám ale celý den nic," žehral Štěrba.

Kydlíček se v příští sezoně představí ve dvojici s Reindlem. „Nižší cíl než návrat do extraligy mít nemůžeme," ujistil Kydlíček. Jeho starší kolega vytvoří druholigový pár s Janem Bohatým.

Definitivní loučení nejúspěšnější plzeňské dvojice posledního čtvrtstoletí uvidí dnes švýcarský St. Gallen, kde pár odehraje dvanáctý turnaj Světového poháru své kariéry.

Extraliga celkově: 1. Favorit Brno 61 b.,… 5. Sokol Zlín II 26, 6. Start VD Plzeň 25 b. – sestupuje.