Jednou z tváří kalendáře je Božena Kučerová, sedmadvacetiletá cyklistka z Domažlic, hájící barvy tamního Velosportu.

„Výtěžek z prodeje kalendáře půjde na podporu Czech Mix Teamu. Na financování startů našeho ženského týmu na mezinárodních závodech," vysvětluje Božka.

Tak se představuje a stejně ji říkají i kolegové z pelotonu. Studuje Vysokou školu ekonomie a managementu v Praze. Silniční cyklistice se věnuje pět let, předtím jezdila na horských kolech a dělala i jiné sporty.

Jaké pocity z pózování pro kalendář máte?
Pro mě nešlo o první zkušenost. S holkama jsem dělala na kalendáři od jeho premiéry, tuším v roce 2013, takže jsem věděla, do čeho jdu. První rok to bylo horší. Žádná z nás nevěděla, co čekat, jak se tvářit. I tak to ale byla dřina. Sice jiná než na kole, ale stejně obdivuji modelky, že to vydrží. Být neustále milé, usměvavé a dokázat vyhovět fotografovi.

Kdo je autorem fotografií a za jak dlouho byly snímky hotové?
Focení se ujal nizozemský fotograf Anton Vos, bratr světoznámé cyklistky Mariane. Byl vstřícný, milý, přesto jsme na tom strávili víkend.

Na co se mohou cyklističtí fanoušci těšit? Jak moc odvážné snímky jsou?
Mottem kalendáře je kolo a šperk. Ačkoliv pro nás šperky a móda nejsou prioritní, tak jsme holky a rády jsme se stylizovaly do jiné polohy, než v jaké nás lidi vidí při závodech.V dresu a zpocené. Loni se kalendář prodával dobře, tak doufáme, že úspěšný bude i ten nový a zase vyjedeme na víc zahraničních závodů.

Přibližte, co je vlastně Czech Mix Team?
Jde o sdružení cyklistek, které založil manažer Michal Frantík v časech, kdy ženská cyklistika u nás neměla podporu. Teď se situace zlepšuje, začala fungovat ženská reprezentace, ale je zaměřena hlavně na mladé závodnice. Jenže nějaké ambice máme i my zkušenější a díky Czech Mix Teamu si je můžeme plnit.

Jak na ženskou cyklistiku v závodní formě nahlížejí muži?
Různě. Často přezíravě. Řada jich ani nevědí, že tu nějaké holky, co závodí na kole, jsou. A i to se snažíme svým kalendářem změnit.