Bude to podruhé v historii. Před pětatřiceti lety triumfovali na mezinárodním klání v Plzni Češi – legendární bratři Jan a Jindřich Pospíšilové.

„Ze vzpomínek si vybavuji především zaplněnou halu Lokomotivy," zalovil v paměti Jindřich Pospíšil (73), momentálně šéf sálové cyklistiky ČSC. „Atmosféra, kterou diváci vytvořili, se stala nezapomenutelnou vzpomínkou na finále Evropského poháru," vyzdvihl šampion.

„Možností účasti dvou družstev z jedné země výrazně stoupla konkurence i ve srovnání s mistrovstvím světa, kde může startovat jen jeden tým. A třešničkou na dortu pro domácí byl start domácího páru Pavel Kydlíček – Pavel Houdek. Se svým výkonem a technikou překvapili a skončili na výborném šestém místě," hodnotil Pospíšil. Dnes v Plzni bohužel nebude, je v pozici vedoucího výpravy v zahraničí na mistrovství Evropy juniorů.

Určitě by byl nadšen z případného dnešního triumfu svých nástupců, Češi to však budou mít nesmírně těžké.

Největší favority je totiž třeba hledat v zahraničí.

Ale jsou tu jiné paralely s rokem 1980.

Jednak by si každý z organizátorů přál podobně velký divácký zájem, o jakém mluvil Jindřich Pospíšil.

A pak má pořadatelský Start VD v turnaji opět své zástupce. Po boku Ondřeje Kydlíčka (34), který bude chtít navázat na úspěch svého otce Pavla, se představí Josef Reindl. „Čas před turnajem utíká nějak rychle, mám pocit, že nic nestíhám," postěžoval si Ondřej Kydlíček.

Jak by ne. On i jeho parťák se vedle herní přípravy podílejí na organizaci turnaje. A Reindl navíc dokončuje studia medicíny.

„Mám o Pepu trochu obavy. V pátek (včera – pozn. red.) absolvoval praktické státnice, v pondělí pak zase má další státnice teoretické," sdělil Ondřej. „Snad se alespoň v sobotu dokáže soustředit se na kolovou," věří Kydlíček, který má za sebou ještě ve dvojici s Hynkem Štěrbou jedenáct ´svěťáků´.

„Nervozitu z blížícího se našeho sportovního vrcholu roku si nepřipouštím," ujistil. „Vzhledem k práci a všemu kolem organizace turnaje na to není čas," dodal s úsměvem.

A soupeři? „Naše skupina je asi těžší. Obernfeld a Hochst, to je kapitola sama pro sebe, to jsou velcí favorité. Svitávku budeme chtít potrápit, víme, že to dokážeme. Bude to ale těžké, kluci jsou teď ve formě. A Pfungen je velká neznámá, nikdy jsem se s nimi na hřišti nepotkal. Třetí příčka ve skupině a boj o 5. místo by byl velký úspěch," ví hráč.

Co víte o kolové, aneb malý pravidlový průvodce

Těm divákům dnešního turnaje, kteří na kolovou vyrazí jen občas, či vidí tento sport dokonce poprvé, nabízíme malého pravidlového průvodce.

Kolová se hraje ve dvojicích a zápas trvá 2 x 7 minut hrubého času. Hřiště má rozměry 14 x 11m, branky jsou velké 2 x 2 m, míč naplněný srnčí srstí váží 600 g.

Hráči se pohybují na kolech a během hry se nesmí dotknout země. Pokud tak učiní, musí se vrátit za úroveň své branky a přejet kolem brankovou čáru, pak teprve mohou pokračovat ve hře. Pokud tak neučiní, nařídí rozhodčí trestný úder z místa, kde se hráč dotkne míče. Pokud tak učiní v malém trestném území, je proti němu nařízen čtyřmetrový trestný úder.

Do malého trestného území (půlkruh o poloměru 2 m) před vlastní bránou smí vjet jen jeden bránící hráč. Útočník může toto učinit pouze tehdy, je-li v malém trestném území míč.

Přerušovaná čára (velké trestné území) ukazuje, kam až smí brankář rukou vyhodit míč (rukou může bránicí hráč hrát pouze v malém trestném území).

Vypadne-li míč mimo hrací plochu na delších stranách, pokračuje se ve hře z místa, kde se tak stalo.

Odrazí-li bránící hráč míč za úroveň vlastní branky, rozehrává soupeř rohový úder ze značky v rohu hřiště.

Branka platí i tehdy, spadne-li střílející hráč po vystřelení míče.