Oba největší rivaly v čele dělí momentálně dva body a z programu seriálu kritérií zbývá odjet jen tři závody.

V neděli svedou cyklisté souboj v centru Kolína, ve středu se utkají v Plzni a liga potom vyvrcholí pátečním mezinárodním podnikem v Rokycanech.

Do hry o ligovou trofej by sice mohl ještě teoreticky zasáhnout z třetí příčky i Nesvedův týmový kolega Tomáš Okrouhlický, ale ten bude v Kolíně chybět.

„Sparta obsazuje o víkendu ještě další závody a Tomáš upřednostnil start v zahraničí," vysvětluje Jiří Nesveda.

Giant ligu ovládl v minulých letech šestkrát po sobě a teď má na dosah sedmý triumf.

To přesto, že soupeři stáli o zlomení Nesvedovy dominance a cestu k další trofeji mu stěžují i pořadatelé série.

„Zvlášť při závodech v Plzni vyhlašováním speciálních finančních prémií nesmírně urychlují závěry kritérií. Dopředu se tak derou i jezdci mimo pořadí a pro mě je pak těžké všechny spurty zvládnout," říká Nesveda. „O šanci na další prvenství mě to ale nepřipravilo. Situaci jsem si víc zkomplikoval slabší formou v úvodu sezony," připouští.

Čáku na skalp sedmadvacetiletého spurtera si dlouho dělal i Okrouhlický. To ale ještě v dresu znojemského Focucu. „Poté co se Tomáš v průběhu sezony vrátil do Sparty, tak tahle řevnivost padla a naopak mi hodně pomohl," říká obhájce prvenství.

I když má Nesveda na sklonku sezony solidní formu, tak ví, že byť malé manko na Boubala nebude snadné vymazat.

„A závod v Kolíně po kostkách a na trati se samými zatáčkami bude hodně ošidný," přemítá.

Víc si proto slibuje od středečního klání na dobře známém okruhu plzeňského Rapidu. „Ten mi sedí. Navíc bych konečné rozhodnutí nechtěl nechat až na konec do Rokycan. Tam je Sparta doma a víc než o ligové body půjde týmu o vítězství v prestižním závodě," podotýká Nesveda.

Nedělní osmnáctý ligový díl Grand Prix Kolokrám zahájí v Kolíně na Karlově náměstí ve 13.00 hodin závody mládeže. Hlavní souboj mužů startuje v 17.00 hodin.

Kromě už zmíněných premiantů Boubala s Nesvedou se v kolínském centru představí i nejúspěšnější cyklista historie paralympijských her Jiří Ježek.