V rámci této největší jachtařské události v České republice s pravidelnou návštěvností přes 10 000 účastníků, se opět konal závod extrémních katamaránů Tornado.

Akce byla rozdělena do dvou závodů. První se jel v sobotu dopoledne závod Broker Business Regata. Zde se představili přední čeští jachtaři, jako je např. Zdeněk Pavliš, třináctinásobný mistr republiky na katamaránech, nebo také náš nejznámější oceánský jachtař, držitel 28 medailí z mistrovství ČR a plzeňský rodák David Křížek.

Spolujezdci jim tentokrát byli netradičně čelní zástupci společností, jako např. Jaroslav Besperát z ČPP či Petr Hrubý z Broker Consulting.

Závodilo se za krásného slunečného počasí ve slabším větru. Souboje byly velmi vyrovnané a nebyla nouze o těsné průjezdy v blízkosti břehu, což bylo velmi atraktivní pro tisíce diváků. Absolutním vítězem se stala posádka týmu Broker Consulting 1 – David Křížek a Petr Hrubý. Druhá dojela posádka týmu UNIQA – Zdeněk Pavliš a Zbyněk Veselý a třetí tým ČP Invest – Ivan Ptáčník a Jan Forejt.

Odpoledne po slavnostním vyhlášení vypluly katamarány opět na vodu a tentokrát již v plně závodních posádkách. Vítr byl celkem slabý a velmi proměnlivý. Nicméně se rozhodcovskému týmu v čele s Martinem Souškem podařilo uskutečnit tři rozjížďky. Nejlépe si vedla posádka UNIQA – bratří Pavlišových, která dokázala třikrát zvítězit.

V neděli se závodníci probudili do zcela odlišných povětrnostních podmínek. Vál střední až silnější poryvový vítr a ze zatažené oblohy se často spouštěl déšť. Rozjížďky tak nabraly na dramatičnosti. Lodě létaly po jednom plováku, jachtaři naplno vyvažovali v trapézech a ve vysokých rychlostech pak točili v těsné vzdálenosti od obou břehů.

Posádka David Křížek a Zdeněk Adam bojovala na plný výkon, aby získala tři první místa v řadě a tím i celkové vítězství, ale kvůli chybnému obratu ve druhé rozjížďce se jim to nepodařilo a vyhráli jen dvakrát.

Celkově tedy zvítězil tým UNIQA ve složení Zdeněk Pavliš a Jiří Pavliš (závodící za PREFU Hubenov), druhý byl tým Broker Consulting 1 – David Křížek a Zdeněk Adam (závodící za CK Fischer) a třetí tým Broker Consulting 2 – Jan Petrák a František Marek (závodící za Abacus Eletric).