V boji o třetí místo potom Plzeňané podlehli nováčku soutěže JC Liberec 2:4. Mistrem republiky se stali po dvouleté pauze judisté USK Praha, kteří porazili ve finálovém duelu domácí tým 4:2. Borci Judoclubu Plzeň, kteří jako jediní ze všech týmů elitní finálové čtyřky sázejí výhradně na vlastní odchovance a nesahají po zahraničních posilách, nastoupili na tatami proti favorizovaným Litoměřicích bez respektu. První bod pro Plzeň vybojoval na ipon (před časovým limitem) v nejlehčí váze do 60 kilogramů Tomáš Funfálek.

Jan Moravec (do 66 kg) svůj souboj prohrál, ale bojovník Zbyněk Rubáš vrátil ve váze do 73 kilogramů svému týmu vedení. Potom nastoupili na tatami ve váze do 81 kilogramů dva zkušení borci. Za Plzeň trenér týmu a bývalý dlouholetý reprezentant, sedmatřicetiletý Roman Šimsa, za hosty současný reprezentant a jeden z nejlepších současných českých judistů Jiří Pokorný.

Šimsa skvělým taktickým výkonem svého o mnoho let mladšího soupeře držel v šachu a utkání směřovalo k nerozhodnému výsledku. Ten by Plzni stačil na postup do finále a zisku minimálně stříbrných medailí. Zápas by totiž skončil na zápasy nerozhodně 3:3 a Plzeň by postoupila lepším poměrem pomocných bodů. Jenže v závěru zápasu zasáhli do jeho průběhu rozhodčí. Jeden nich přisoudil Pokornému tři body za spornou koku (nejnižší bodové ohodnocení chvatu), a to nakonec rozhodlo nejen nejtěsnější výhře domácího judisty, ale i o vítězství Litoměřic a jejich postupu do finále. Pokud v utkání skončilo nerozhodně, do finále by postoupila Plzeň.

„Bylo to jasně otočený zápas. Roman se z útoku soupeře dostal, ta koka pro Pokorného vůbec neměla být,“ konstatoval prezident Judoclubu Plzeň a pětinásobný mistr republiky Václav Šístek starší. V dalším zápase do 90 kilogramů výborně zabojoval Michal Hubáček a Plzeň potřetí v zápase vedla. Potom ale srovnal stav utkání ve váze do 100 kilogramů stav slovenský reprezentant Palkovacs, tradiční posila Litoměřic v závěrečných turnajích, a domácí borci mělo nakročeno do finále. V posledním soubojií v nejtěžší váze nad 100 kilogramů se proti sobě postavili devadesátikilový František Kratochvíl z Judoclubu Plzeň a o hlavu větší a čtyřicet kilogramů těžší Pulkert.

Litoměřický obr nedal statečnému Plzeňanovi šanci, utkání vyhrál na ipon a poslal svůj tým do finále proti USK Praha. Pražané si poradili s Libercem a zvítězili 4:1. Duel o třetí místo Plzeň skvěle zahájila. Suverénní Tomáš Funfálek se na tatami se svým soupeřem dlouho nezdržoval a během několika desítek vteřin zvítězil stejně jako v prvním zápase na ipon. Zabojoval i Jan Moravec ve váze do 66 kg a Plzeň vedla 2:0 na zápasy. Potom ale byl nad síly Zbyňka Rubáše slovenský reprezentant Matušek, své zápasy prohráli Šimsa, Baloun i Kratochvíl a ani remíza Hubáčka nemohla na výhře Liberce 4:2 nic změnit.

„Je to velká škoda, medaile nám unikla o vlásek. Kluky ale musím pochválit, podali nejlepší výkon za posledních pět let,“vysekl plzeňskému týmu poklonu prezident Judoclubu Václav Šístek starší.

Výsledky finálového turnaje extraligy družstev v judu, semifinále:

USK Praha – JC Liberec 4:1, SJ Litoměřice – Judoclub Plzeň 4:3 (boda za Plzeň: Funfálek, Rubáš, Hubáček).

O 3. místo: JC Liberec – Judoclub Plzeň 4:2 (Funfálek, Moravec). Finále: USK Praha – SJ Litoměřice 4:2. Pořadí: 1. USK Praha, 2, SJ Litoměřice, 3. JC Liberec, 4. Judoclub Plzeň.

Sestava Judoclubu Plzeň (foto zde), do 60 kg: Tomáš Funfálek, do 66 kg: Jan Moravec, Jan Kantora, do 73 kg: Zbyněk Rubáš, Petr Weidl, do 81 kg: Roman Simka, do 90 kg: Michal Hubáček, do 100 kg: David Přinda, Ladislav Baloun, nad 100 kg: František Kratochvíl.

Čtěte více zde: Trenér Judoclubu Plzeň Roman Šimsa: Rozhodly maličkosti