Střelecký apetit prokázal ve čtvrtfinále s Jičínem a v semifinále proti Lovosicím. Sobotní třetí utkání na severu Čech vyhrál Talent 32:23, sérii ovládl 3:0 a postoupil do finále extraligy. „Zlomový moment zápasu byl mezi 40. a 45. minutou, kdy jsme ubránili útoky Lovosic a měli jsme sérii vstřelených gólů, čímž jsme soupeři výsledkově odskočili na šest branek. Lovosice se pak zlomily a přestaly hrát,“ říká člen širšího kádru národního týmu David Poloz.

Byla semifinálová série s Lovosicemi snazší než čtvrtfinále proti Jičínu, který jste dvakrát porazili těsně?
Nebyla. Naopak. Bylo to o psychice, na zápasy proti Lovosicím jsme se už mnohem více koncentrovali. S Jičínem to bylo o tom, že jsme polevili v koncentraci a tím jsme ztratili velký náskok. V semifinále jsme do toho šli na sto procent a nedovolili jsme si polevit. Proto jsme v té sérii vždy vyhráli o hodně branek.

První zápas ve čtvrtfinále proti Jičínu jste rozhodli až v závěru a výkon nebyl nijak oslnivý. Byl to takový varovný prst?
Dá se říct že jo. Myslím si, že jsme to pak odčinili na sto procent a k sérii s Lovosicemi přistoupili tak, jak by se v play-off mělo hrát.

Co bylo základem postupu přes Lovosice do finále?
Když to řeknu blbě, tak zranění Jirky Boučka, ale to ke sportu patří. Pomohlo nám, že v Jirkovi ztratili kvalitní střední spojku. Dalším důležitým faktorem proti Lovosicím je ubránit Jirku Motla, což se nám i podařilo. Nesmíte nechat rozchytat Artura Adamíka, protože je to vynikající gólman. Ale říkám: ubránit Jirku Motla je 50 procent výhry. Nesmím zapomenout na našeho Honzu Štochla, který ukazuje svoji kvalitu. Honza je výborný gólman a my mu za to děkujeme.

Finále proti Dukle se hraje až skoro za tři týdny. Není to příliš dlouho?
Může to být nevýhoda, protože jsme rozjetí a v herním tempu.

Národní tým hraje 6. května zápas kvalifikace o postup na Euro 2018 proti Ukrajině. Trenéři vás nominovali jako náhradníka. Znamená to pro vás, že budete s reprezentací nebo se budete připravovat s Plzní na finále?
Jsem náhradník a budu se připravovat s Plzní. Budu čekat, kdyby se něco stalo a reprezentační trenéři mě povolali. Ale na zápas ve Zlíně se pojedu podívat.

Týden po reprezentační pauze vyvrcholí extraliga. Dukla Praha v play-off také neprohrála. Čím je nebezpečná?
Dukla nám bude chtít stoprocentně oplatit porážku z loňského finále. Má vynikající sezonu a troufám si říct, že to letos bude těžší a vyrovnanější než minulý rok. Takže neočekávám, že to bude série na pár zápasů. Musíme ubránit jejich přechod do útoku a spolupráci Svitáka s Kotrčem. Nebezpečí hrozí i z dálky, protože Dukla má kvalitní spojky. Dieudonne Mubenzem ukazuje, že v play-off má skvělou formu.