Šestatřicetiletý odchovanec plzeňské házené se rozloučí posledním zápasem od 17.30 hodinv rodném městě na zimním stadionu Home Monitoring Aréna. Na Jíchův exhibiční mač dorazí světová házenkářská esa, jako jsou Thierry Omeyer, Daniel Narcisse, Stefan Lövgren nebo Dominik Klein. „Připadá mi hrozně dojemné, že tihle kluci obětují čas ze své dovolené a kvůli mně přijedou i s manželkami do mé rodné Plzně. Nahání mi to husí kůži,“ říká bývalý nejlepší házenkář světa a hráč Kielu nebo Barcelony.

Jak prožíváte poslední dny před rozlučkovou exhibicí?
Hekticky. V neděli jsem přijel do Plzně a od té chvíle je to velký kolotoč. Chtěl jsem trénovat, ale vzdal jsem to, protože se musím věnovat organizaci rozlučkového zápasu. Baví mě to ale, protože mě čeká něco speciálního.

Nastaly nějaké komplikace?
Naštěstí pouze v případě Börge Lunda, jehož manželka musela jít na operaci, takže Börge nedorazí.

Kolik bylo omluvenek při plánování posledního zápasu?
Velmi málo. Momir Ilič a Nikola Karabatič, kteří jsou s národním týmem. Teď přibyl Börge Lund.

Můžete prozradit jedno jméno, na které se nejvíc těšíte?
Takhle to neberu. Celý seznam jmen je dojemný. Když jsem ho četl manželce, tak z toho byla paf.

Trenér Pavel Vrba zvedá pohár pro vítěze ligy
Mistrovské Viktorii začíná příprava

Jste nervózní?
Cítím sevření hrdla z toho, kdo všechno přijede. Hráčskou kapitolu jsem v sobě uzavřel, ale někteří chtějí, abych s tou knížkou ještě bouchl. Organizátoři posledního zápasu přede mnou tají různé věci, takže ani nevím, co v sobotu na mě čeká. Jsem napjatý a mám trému. Bude to speciální víkend s momenty, na které budu vzpomínat do konce života.

Jakým způsobem budou jednotlivé týmy poskládané?
Jeden tým bude tvořit kostra mužstva Kielu z roku 2012, kdy jsme neprohráli ani jeden zápas. Tento tým doplní někteří hráči. Druhé mužstvo bude složené ze šesti sedmi házenkářů z FC Barcelona, které doplní někteří hráči Kielu. Počítám i se dvěma šestnácti sedmnáctiletými talentovanými juniory Martinem Březinou a Jakubem Flajsarem.

Před týdnem se loučil Tomáš Rosický. Lze vaše rozlučky srovnat?
Nechtěl bych to srovnávat. Tomáš si zaslouží obrovskou úctu a obdiv za to, jaký byl fotbalista. Dělal jsem jiný sport, takže bych se s ním nechtěl měřit. Je to takové symbolické, že jsme začínali i končíme ve stejnou dobu.

Dovolte otázku k české reprezentaci. Národní tým nepostoupil na mistrovství světa. Čím si to vysvětlujete?
Rusové mají velmi silný tým. Jsem přesvědčen, že po šestém místu na mistrovství Evropy jsme si zasloužili trošku jiný los. Za neúspěchem je možná i tíha zodpovědnosti zopakovat dobrý výsledek ze šampionátu. Klíčem k nepostupu byl nezvládnutý začátek zápasu v Plzni, kde Rusové odehráli velmi kvalitní utkání.

Festival sportu 2018
Festival sportu vyzve děti hýbat se