Jan Lucák (narozen: 18. července 1912, zemřel: 10. března 1997) byl všestranným závodníkem, který se ve čtyřicátých a padesátých letech prosazoval na silničních okruzích, ale i v terénních soutěžích a nejvíc na plochodrážních oválech.

U nás i v zahraničí.

V roce 1951 dosáhl rodák ze Strýčkovic na Domažlicku asi nejblýskavějšího triumfu. To si Lucák vybojoval v Pardubicích slavnou plochodrážní trofej – Zlatou přilbu.

K příležitosti nedávného stého výročí narození Jana Lucáka se členové Classic Car Clubu z Plzně rozhodli vzdát motocyklové legendě hold.

Stylově.

„V sobotu se uskuteční cílová jízda historických motocyklů se starty v Plzni a v Domažlicích, která účastníky zavede do Strýčkovic. Tam potom proběhne vzpomínková akce," sdělil ředitel jízdy Pavel Fiala.

Zítřejší akci, která ve Strýčkovicích vyvrcholí odhalením pamětní desky na Lucákově rodném domě, chystá spolu se svým synem Petrem Fialou.

„Lásku k veteránům i úctu k těm, kteří na nich ve své době závodili, jsem zdědil po tátovi. A chtěl bych něco předat dál," uvedl mladší z Fialů.

O Lucákovi posbíral spousty materiálů. „Držitel titulu Mistr sportu sedlal stroje Velocette, Walter, ale proslavil se hlavně na motorkách značky Ogar-JAP. Jeho největšími soupeři i přáteli doma byli Hugo Rosák nebo Václav Stanislav," uvedl Petr Fiala.

Více informací najdete na www.cccplzen.wbs.cz.

Program zítřejší jízdy: 8.00 – 10.00: prezentace účastníků, Plzeň (Bolevecká náves), Domažlice (náměstí před radnicí), 10.15 – 11.30: společný přejezd do Strýčkovic, 11.30 – 15.00: výstava motocyklů, 12.30 – 13.00: odhalení pamětní Janu Lucákovi, 13.00 – 15.00: promítání fotografií a dalších dobových materiálů, beseda.