V nominacích svých stájí jsou trojnásobný účastník Roman Kreu᠆ziger (na snímku), premiérově Zdeněk Štybar a loni dvanáctý Jan Hirt.

Fanoušky z regionu budou zajímat hlavně výkony českých šampionů z minulých dvou sezon – v Plzni žijícího Kreuzigera a úřadujícího mistra Štybara ze Stříbra.

Na Giro se Kreuziger vrátí po třech letech. Nejlepším výsledkem jednatřicetiletého borce je celkové páté místo z roku 2011, kdy navíc získal bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce.

O rok staršího Štybara (stáj Quick Step) čeká na trase dlouhé 3546 kilometrů žhavá premiéra.

Oba jezdci vstoupí do bojů o růžový dres povzbuzení skvělou formou z jarních klasik.

Třeba Kreuziger nedávno v sérii ardenských závodů dojel druhý na Amstel Gold Race, čtvrtý na Valonském šípu a osmý skončil jezdec týmu Mitchelton-Scott na Lutych-Bastogne-Lutych.

Chotíkov – Nýrsko
Chotíkov doma zdolal Nýrsko. Žihle trápila lídra

V Itálii by měl být k ruce především Simonu Yatesovi a Estebanu Chavesovi – dvěma lídrům australské stáje. „Těším se,“ prohlásil Kreuziger.

„Ke kopcům v Itálii mám nejblíž. Jsou tam silnice, na kterých často trénuju, a vím, co od nich očekávat. I atmosféra kolem je uvolněnější než třeba na Tour de France, kde panuje opravdu extrémní stres,“ řekl závodník, který na profesionální scéně rozjel třináctou sezonu.

Za nejtvrdší dojezd považuje konec čtrnácté etapy, kdy se cyklistíé vyškrábou na legendární Zoncolan. „Ten kopec se zdá nekonečný. A hned následná etapana v Dolomitech bude také těžká,“ tvrdí a osobně se nejvíc těší na osmou etapu a výjezd na Montevergine.

V pořadí 101. ročník Gira začne v Jeruzalémě 4. května individuální časovkou a v Izraeli pak cyklisté stráví ještě dva dny. Zbývajících 18 etap se už pojede v Itálii a závod vyvrcholí 27. května v Římě.

Den ve vzduchu s Plzeňským krajem na letišti v Plasích. Bavarian Bücker Formation – Skupinové létání historických letadel Bücker Bü-131 Jungmann
OBRAZEM: Na nebi se předvedly stíhačky i legendární dvouplošník