Jednatřicetiletý závodník ze Šumavy ve skiatlonu na dvakrát patnáct kilometrů zaválel, udržel krok s favority a dojel devátý jen 34 sekund za vítězem.

Pro Jakše je to zatím nejlepší individuální výsledek na vrcholné akci. A to od chvíle, co se před deseti lety stal mistrem světa do 23 let. „Deváté místo je super,“ ozval se z Koreje reprezentant startující na třetí olympiádě.

Před osmi lety si Jakš přivezl z Vancouveru senzační bronz ze štafet. Další hry v Soči mu však připomíná hlavně narození dcery a až v Pchjongčchangu se zase ukázal.
„Skončit do desítky, s tím jsem do Koreje jel a cíl jsem si splnil hned v prvním závodě,“ rozplýval se nejzkušenější člen české olympijské výpravy běžců.

Naznačovalo už desáté místo ze Světového poháru v Seefeldu správné načasování formy?
Po Seefeldu jsem měl spíš strach, jestli to nebyla náhoda. Teď jsem se trochu uklidnil, že formu snad mám. Když vydržíte jet vpředu s těmi nejlepšími, tak to musí být dobré.

V úvodní klasické patnáctce jste se ale marně snažil dotáhnout do vedoucí skupiny. Byly to nejtěžší momentyv závodě?
V tom chladu a v silném větru to bylo těžké od začátku do konce. Je fakt, že první dvě kola klasicky se jelo rychle. Pole se natáhlo, pak se rozpadlo na skupinky a já většinu času jel kousek za první skupinkou. Už jsem se malinko trápil, ale po přezutí naštěstí čelo zpomalilo, já se ještě zmáčkl a dojel jsem je.

Takové enormní nasazení ale tělo nevstřebá bez následků, že?
V úvodu bruslařské části jsme se cítil poměrně dobře, ale přece jen mě ta stíhačka stála spoustu sil. Potom přišly chvíle, kdy mě začaly chytat křeče a poslední kolo bylo hodně o morálce. O to víc si ale umístění v desítce cením.

Milan Gulaš
Těžká chvíle. Zraněný Gulaš se vrací z olympiády domů

Bylo dostižení čelní skupiny pro konečný výsledek klíčové?
Určitě. Bez toho bych šanci na top ten neměl. Druhý ze čtyř bruslařských okruhů jsem také jel, jako by byl poslední a se štěstím jsem se dostal dopředu. Navíc v momentě, kdy na čele znovu zpomalili a já si tak mohl alespoň trošku odpočinout.

Umístění v desítce je skvělé. Překvapilo vás?
Jestli, tak příjemně. V minulých skiatlonech to bylo totiž většinou tak, že po relativně slušné klasice na mě v bruslařské části doléhala krize. Teď se ale nic takového nekonalo. To je povzbuzení do dalších závodů.

Nastoupíte do sprintu nebo až do patnáctky volně?
Úterní sprint vynechám a budu se koncentrovat na patnáctku. Mám na to nějakých pět dní. Bude důležité si dobře odpočinout a pak se znovu nachystat. Naladit těloa hlavu na další výkon.

Běžecké závody probíhají v areálu Alpensia u Pchjongčchangu. Jaké jsou tamní tratě?
Náročné, ale pěkné. Jsou vytvořené na velkém golfovém hřišti a základ tvoří dva okruhy 3,75 kilometru dlouhé. Ty se pak pro daný závod různě propojují. Podklad je tvrdý, ale stále zde fouká silný vítr a některá místa jsou přefoukána jemně zaprášeným sněhem, který moc nejede.

Ilustrační fotografie.
Otužilec zvládl kilometr ve Vltavě. Se zlomeným žebrem

Jak na vás zapůsobilo prostředí, v němž se olympiáda odehrává?
Vše funguje, jak má. Na olympiádu jsou dobře připravení a i závodiště jsou ve výborném stavu. Naše olympijská vesnice sice připomíná sídliště, ale nijak zásadně mi to nevadí. A Český olympijský výbor se tady o nás stará také na jedničku. Na každé olympiádě se snaží přijít s nějakým vylepšením. Tady k tomu patří například pečivo od českého pekaře. To je vynikající.

Čeští lyžaři běžci obývají v jednom z věžáků páté patro. S kým jste na pokoji?
Nás osm kluků má k dispozici jedno apartmá, což je velký byt, který byl příčkami rozdělen na pět pokojů. Já mám jednolůžák a tím i lehkou výhodu soukromí (smích).