Letos zvítězil Tomáš Holub a v lize podruhé slavil prvenství. Žezlo převzal po týmovém kolegovi a držiteli sedmi titulů Jiřím Nesvedovi. Další sparťanské trofeje přidali Martin Pečenka a Tomáš Okrouhlický.

Nadvládě Sparty se vzepřeli jen dva jezdci. V začátcích Giant ligy třikrát David Pavlíček z Baieru Landshut a před pár lety Martin Boubal ve službách německé Ratisbony. Pětice vítězů ligy v čele s tím aktuálním Tomášem Holubem se také objeví na startu dnešní derniéry (začátek v 17.30 hodin).

O prvenství v Grand Prix Duratec bude usilovat také vítěz čtvrtého ročníku Pečenka i letos celkově druhý Nesveda, dále bronzový Okrouhlický ze stáje Lawi Author a Boubal v barvách CK Příbram.

„Boubič (Boubal) má v závěru sezony skvělou formu. Vyhrál oba předchozí bodované závody a i teď ho bude těžké porazit. Ale uděláme pro to maximum," vyhlásil Tomáš Holub, který po závodě převezme trofej pro vítěze celé ligy.

„Možná to letos bylo o něco snazší než poprvé před dvěma roky," srovnával prvenství pětadvacetiletý jezdec.

„Silnici opustila Dukla Praha, která do Plzně jezdila v početném složení. A i když na Giant lize startují dál kvalitní jezdci, chybí jim týmová podpora. Zatímco Sparta je v Plzni téměř doma (sídlí v Rokycanech), a tak těžíme z početní převahy," vysvětloval.

Letos v tomhle ohledu dokázal sparťanům konkurovat jen tým Lawi Author. „Boj o celkové prvenství se také odehrával jen mezi námi a kluky z Lawi v čele s Okrouhlickým," souhlasil Holub, kterého na ligový trůn vyneslo pět vítězných závodů.

Jen o jednu výhru méně si připsal celkově druhý Nesveda. Podle Holuba ale nějaká rivalita mezi oběma lídry Sparty při lize nevládla.

„Nebylo předem dané, na koho z týmu se pojede. To rozhodly až první závody. Vzájemně jsme si s Jirkou pomáhali a je fajn, že jsme nakonec vybojovali první i druhé místo," říkal Holub.

K cyklistice zběhl od hokeje. Coby žák se v plzeňském týmu potkával s Pavlem Francouzem nebo Jakubem Jeřábkem. „Hrál jsem i s Petrem Strakou nebo Andrejem Šustrem, kteří teď válí za mořem. Hokej mě pořád baví, ale kolo je kolo," prohlásil.

Na sklonku sezony zvažuje Holub svou budoucnost. „Třeba se příští rok budu s Jirkou Nesvedou utkávat jako soupeř," nevyloučil změnu týmu. Cyklistické odpoledne na dráze v areálu SK Rapid zahájí již v 16.50 hodin závody žactva.