Vynikající první polovinu nejvyšší soutěže hokejbalistů mají za sebou hráči HBC Plzeň. Ze čtrnácti utkání jich třináct vyhráli (dvě po samostatných stříleních), jedinou porážku rovněž po nájezdech utrpěli až v posledním kole v Pardubicích. Přesto vedou tabulku extraligy s náskokem pěti bodů před Kladnem. Velký podíl na výborných výsledcích má nepopiratelně předseda oddílu a trenér celku mužů Josef Kadaně.

Čekal jste před zahájením nového ročníku extraligy, že se bude vašemu týmu tak dařit?
Že budeme končit podzim s takovýmto výsledkem a počtem bodů, to jsem skutečně nečekal. Dalo se předpokládat, že budeme opět nahoře, ale vést tabulku o pět bodů to je trochu překvapivé. Tím spíš, že dvojice kvalitních hráčů Jiří Benedikt a Ondřej Malý na podzim hrála sporadicky a bez dostatečné kondice a Michal Průcha si ještě úplně nezvykl na odlišný herní styl, než byl ve Vlašimi.

V čem vidíte důvody zlepšení oproti minulé sezoně, v čem udělalo mužstvo (hráči) největší pokrok?
Oproti loňsku zas takové zlepšení není. Vyhnuli jsme se herním výkyvům, které jsme v minulé sezoně měli. Hráči, myslím ty ještě nedávno dorostence, jsou o něco zkušenější resp. jejich adaptace na extraligu mužů je letos o dost lepší. To souvisí i s tím, že už nějakou dobu hraje mužstvo určitým stylem, na který si všichni postupně zvykali, a vidím, že letos ty herní prvky mají hráči více zautomatizované. Hnacím motorem může být i to, že nám na jaře unikla medaile a tím pádem nelze mluvit o úspěšné sezoně. I hráči ale viděli, že se k ní dá dojít, takže to bude další faktor našeho posunu. Tým chce uspět.

Vedete po podzimu tabulku s náskokem pěti bodů. Vidíte přesto ve hře týmu rezervy, na co se chcete v zimní přestávce nejvíce zaměřit?
Ačkoli hovořím o tom, že tým hraje v zaběhlém systému, tak jsou pořád v jeho uplatňování na hřišti dost velké nedostatky. Navíc nechci hrát v nějakém ustrnulém vzorci stylu hry, ale neustále ho rozvíjet. A to bude další část herní přípravy. Vylepšovat jak obranné, tak i ofenzivní činnosti. Sehrajeme několik utkání, kde si zaběhlé činnosti budeme opakovat a nové zkoušet.

Kdo patřil v podzimní části k oporám mužstva, plánujete posílení kádru?
My nemáme jednoho lídra. Máme solidní množství hráčů, kteří disponují velkou hrní kvalitou. Na brankách se podílí téměř celý tým. Defenzivu hraje také celý tým. Tak pomáhá brankáři a zase naopak. Není nutné, a asi ani správné, v naší situaci vyzdvihovat někoho před dalšími. Hrajeme a myslím i působíme kompaktně.

O posílení skutečně uvažujeme. Ale jde o hráče, kteří jsou součástí klubu a v týmu hráli. Už před začátkem soutěže jsme tohle avizovali. Počítáme s návratem Adama Vágnera, Ondřeje Kejře a Petra Zemana. S nimi se zvedne zkušenost týmu, tolik potřebná pro druhou polovinu soutěže. Ale i oni musí mít ze zimní přípravy dobrý základ pro spolehlivé výkony.

Máte výborné postavení před druhou částí soutěže, s jakým cílem do ní půjdete?
Odehrát ji jinak, tzn. lépe než v předešlých dvou sezonách. Dvě jara po sobě jsme měli herní propady a v té minulé nás to stálo medaili. I proto bude příprava koncipována odlišněji než v minulosti. Když bude tým herně ukázněný a nepostihne nás nějaká velká marodka, je v našich silách dojít do finále.