Na kurtech v New Yorku totiž dokráčela ve dvouhře až do osmifinále, čímž si vytvořila osobní grandslamové maximum a ve čtyřhře si společně s Lucií Hradeckou zahrála finále.

„Sice u mě pořád převládají pocity mírného zklamání z finále čtyřhry, které se nám prostě nepovedlo, ale celkově musím být spokojená," vrací se Andrea Hlaváčková k utkání ve kterém podlehl český pár italské dvojici Erraniová, Vinciová 4:6 a 2:6.

Parádní výkony na US Open ji vynesly ve světovém žebříčku WTA z 82. na 58. místo v dvouhře a na 6. příčku ve čtyřhře. „Je to moje nejlepší umístění jak v singlu, tak v deblu v kariéře, takže jsem velmi šťastná," říká Andrea Hlaváčková, která v pondělí oslavila své šestadvacáté narozeniny.

Byla jste potřetí v krátké době v deblovém finále velkého turnaje a potřetí to nevyšlo…
Ta první dvě finále nás neměla důvod mrzet. Prohrát se sestrami Williamsovými není překvapením a bylo úspěchem, že jsme se dostaly do finále. Ale tohle finále bolelo a mrzelo.

Co vašemu výkonu v posledním zápase v New Yorku chybělo?
Stabilita. Stačilo, abychom si párkrát udržely Lucky servis. Říkám záměrně my, protože jde o souhru obou hráček, není to jenom o tom, jak Lucka zaservíruje. Potom by bylo vše úplně jinak a celý zápas by se odehrál v jiném duchu. Takhle jsme neustále prohrávaly, byly jsme dole a nedalo se to zvrátit.

Nebojíte se, že společně s Lucií Hradeckou získáte přezdívku věčně druhé?
Nebojím. Vyhrály jsme grandslam a mnoho dalších turnajů. Máme na to vyhrát další, a pokud nás media takhle nezačnou označovat, tak to lidi ani nenapadne.

Nechyběly vám v deblu síly z náročných zápasů ve dvouhře?
V deblu mi určitě síly nechyběly, spíš v singlu už nebyly, kvůli odehraným extra čtyřhrám a mixu. V deblu jsem tam nechala vše a odešla jsem s pocitem, že víc jsem bohužel už udělat nemohla.

Co vaše zranění stehna? Neomezovalo vás to ve výkonu v posledních zápasech?
Měla jsem s tím problém ve druhém, třetím a čtvrtém kole čtyřhry, ale zvládly jsme to. Pak už se to jen zlepšovalo, teď se cítím už skoro fit, začínám trénovat a připravovat se na silný závěr sezony, kde bude potřeba ještě hodně sil .

Jak se s odstupem času díváte na svoji účast v osmifinále singla na US Open?
Jsem moc spokojena s každým ze zápasů, které jsem tam vyhrála. Je to úžasný pokrok v mém tenise a vděčím za něj svému týmu, trenérovi Tomasu Peterovi, příteli a manažerovi Fabriziu Sestinimu, rodině a všem, co mi dodávali sílu. Moc si přeji to zopakovat.

V žebříčku WTA jste se vyhoupla na 58. pozici…
Je to naprosto úžasný úspěch. Pro tuto chvíli jsem čtvrtá česká hráčka, což je ohromný pocit. Moc bych si přála se ještě posunout výš nebo alespoň do konce roku tuto pozici udržet.

Na jaké místo v žebříčku WTA máte nyní spadeno?
Vždycky jsem se chtěla dostat do top 50, ale nikdy mi to nešlo, když jsem tam takhle mířila. Takže teď prostě mířím k co největšímu počtu vyhraných a dobře odehraných zápasů a jaký ranking to přinese, to se uvidí. Zatím to takhle funguje.

Jaké turnaje vás čekají v nejbližší době?
Tento týden se připravuji na Floridě a odtud poletím do Asie na turnaje v Tokiu, Pekingu a potom konečně domů. Lucemburk, Istanbul masters a snad finále Fed Cupu. Nominaci ještě nevíme. Moc se na každý z těch turnajů a na akci těším…