V sobotu už třemi góly přispěl k remíze svého nového klubu TV Endingen v pátém kole švýcarské ligy doma s Amiticií Curych (23:23).

„Ve středu se ozvali z Endingenu Danu Čurdovi, že mají trable se zraněnými a potřebují rychle doplnit kádr. Ve čtvrtek se všechno upeklo, v pátek byl trénink a v sobotu už jsem hrál zápas. Seběhlo se to hodně rychle,“ usmíval se Michal Tonar v telefonickém rozhovoru ze Švýcarska.

Byla to druhá remíza nováčka nejvyšší švýcarské soutěže, na premiérovou výhru čeká.

Jaké to bylo naskočit, takhle prakticky rovnou do zápasu?

Nebylo to jednoduché. Na tréninku jsme měli tři čtvrtě hodiny jenom taktiku, projížděli jsme útočné systémy. Během zápasu jsem v tom měl ještě trošku zmatek, ale nějak jsme to zvládli, i když jsme nakonec jen remizovali.

Podle průběhu zápasu je bod málo, souhlasíte?

Lidi z Endingenu říkali, že před zápasem by ten bod brali, ale takhle… Začali jsme dobře, už v první půli jsme si vypracovali náskok (14:7), ale nezvládli jsme koncovku. Ještě čtvrt hodiny před koncem jsme vedli o šest branek, a nakonec jsme se pomalu strachovali i o ten bod. Takže pocity jsou smíšené, ale bod máme a zůstali jsme v kontaktu právě s Curychem, který drží osmé místo, poslední zaručující play-off.

To je cíl klubu?

Endingen je nováček nejvyšší soutěže, chtějí do play-off. Už remizovali s Basilejí a teď tedy i s Curychem. Myslím, že právě tyhle tři týmy se poperou o osmé místo. Zbytek se mi zdá, že je výkonnostně výš.

Jaké jsou vaše první dojmy ze švýcarské ligy?

Řekl bych, že v české extralize je tempo o něco vyšší, tady se zase hraje silovější házená. Ale mám za sebou pouze jeden zápas, a to ještě týmů ze spodku. Na nějaké bližší hodnocení musím počkat tak do listopadu.

Oni o vás asi měli přehled, jak jste na tom byl vy se znalostí Endingenu? Věděl jste, do čeho jdete?

Nic moc. Věděl jsem, že v létě sem přišel gólman Víťa Schams z Nového Veselí. Tomu jsem hned psal a zjišťoval jsem, jak to tady chodí. Mně volal přímo trenér a nastínil mi, jaká je situace, že mají hodně zraněných a potřebují rychle doplnit kádr.

A jaká je vaše situace v novém klubu?

Domluvení jsme na tři měsíce, ve smlouvě je klauzule s možnou opcí do léta 2021. Ale to se všechno bude řešit podle toho, jak se budou uzdravovat ti zranění.

V konkurečním Aarau působí váš dlouholetý parťák Milan Škvařil i David Poloz, další bývalý hráč Talentu. Těm jste nevolal?

Předtím ne, nebyl čas. Až po příjezdu do Švýcarska mi kluci psali, jestli už jsem tady. Zjišťovali, jak to dopadlo. Brzy ale bude čas všechno probrat, příští mistrák hrajeme právě u nich v Suhru (středa 9. října).

Pro klubovou televizi jste po prvním zápase poskytl rozhovor v němčině, takže s komunikací nebude žádný problém?

Rozumím dobře, horší je to s mluvením, protože jsem poslední roky tolik německy nekomunikoval. Potřebuju si oživit některá slovíčka, ale na hřišti se domluvím úplně bez problémů.

Vy jste po minulé sezoně skončil v Plzni a vsadil jste všechno na jednu kartu, že zkusíte zahraničí. Když se dlouho nedařilo sehnat angažmá, neměl už jste strach, že to nevyjde?

Člověk už přemýšlel o různých věcech, dva tři měsíce jsem pořád jen čekal a trénoval individuálně. Nějaké náznaky tam byly už dřív, ale nic konkrétního. Vyšlo to až teď, i když jen do konce prosince. Ale i tak se můžu ukázat. Uvidíme, co bude dál.

Michael Krmenčík
Tři viktoriáni jsou ve výběru na mač s Anglií