Odveta druhého kvalifikačního kola Poháru EHF na půdě chorvatské Poreče začne v neděli v 18 hodin, utkání budou řídit běloruští rozhodčí Dzmitry Nabokau a Siarhei Kulik. Západočeši vyhráli v neděli úvodní domácí pohárový duel 27:24 a do Chorvatska odjeli posíleni o středeční extraligové vítězství nad Lovosicemi 36:28, které je vyneslo na první místo tabulky.

„Ta výhra je hodně důležitá. Do Poreče můžeme jet s chladnou hlavou, můžeme na ten zápas zapomenout a soustředit se pouze na pohár," těšilo po úspěšném duelu trenéra Plzně Martina Šetlíka.

Házenkáři Plzně nyní při účasti v pohárové Evropě musí zvládat dva zápasy týdně. „Máme ale hodně natrénováno, kluci jsou v pohodě a nemají s tím problém," těší kouče Talentu.

Země bývalé Jugoslávie jsou pověstné svými temperamentními fanoušky, takže Talent patrně čeká v Poreči bouřlivé prostředí.

„Když kluci ptali Milana Ivančeva (hráč Talentu, který v minulosti působil v Poreči, pozn. aut.), tak říkal, že návštěvy tam zatím nejsou nějaké veliké. Ale ten výsledek z prvního zápasu asi nahraje tomu, že lidi přijdou a podpoří domácí mančaft. Poreč si přeci jenom od nás přivezla hratelný výsledek. Je to Chorvatsko, je to házenkářsky vyspělá země, takže atmosféra tam bude podle mě dobrá," očekává Martin Šetlík.

Oproti úvodnímu utkání by Plzeňští některé věci rádi změnili. „Ve druhé půli jsme se moc zaměřili na jednu šablonu, kterou jsme hráli. Tam určitě musí přijít větší variabilita v naší hře v postupném útoku. A nesmíme si dovolit takové ty hluché momenty nebo zaváhání v obraně, které jsme tam měli," upozorňuje kouč Talentu.

„Rychlý útok musíme hrát tak jako v prvním zápase s Porečí a ne jako proti Lovosicím. To jsme vytvářeli hrozně chyb, připadalo mi, že jsme byli až moc rychlí a zbrklí," dodal bývalý mnohonásobný český reprezentant.

Že by Chorvati předváděli diametrálně jinou hru, trenér Plzně neočekává. „To určitě ne. My se ale chceme soustředit hlavně na sebe. Nesmíme dělat jednoduché chyby jako odevzdávat přihrávky, to bude soupeř nemilosrdně trestat a to by mohlo rozhodnout. Musíme hrát trpělivě a koncentrovaně," nabádá své svěřence Martin Šetlík.

Český tým má z úvodního duelu náskok tří branek, ale že by hrál v Poreči na remízu, která by ho posunula do třetího kvalifikačního kola, v Plzni nepřipouští.

„Hrajeme vždycky na vítězství a bude tomu tak i v Chorvatsku. Na remízu hrát ani nejde. Porazili jsme je doma a budeme je chtít porazit i na jejich hřišti. S jiným cílem ani nemůžeme do zápasu jít," burcuje Šetlík.

Poreč ve středu dohrávala svůj ligový zápas 8. kola, ale na rozdíl od Plzně podlehla na palubovce MRK Umag 21:27.

Nejvíce branek Poreče v tomto utkání vstřelil Andrej Obranovič, který se trefil sedmkrát. Šest přesných zásahů přidal Matija Radakovič. Zatímco Talent se před víkendovými zápasy 7. kola vyhříval na první příčce české extraligy, Poreč je v chorvatské Premijer lize po osmi odehraných kolech až na sedmé pozici.