Západočešky vstoupily do zápasu skvěle a v poločase vedly 15:8. „Perfektně jsme se nachystali na největší hvězdy soupeře. První poločas byl skvělý a nezaspali jsme ani na začátku druhého,“ oceňuje trenér Richard Řezáč. Plzeň totiž v úvodu druhé půle odskočila až na rozdíl jedenácti branek.

Jenže rozhodnuto ještě nebylo. „Herní koncentrace polevila. Kupili jsme hodně chyb a nechali jsme Písek duel zdramatizovat,“ mrzí kouče. Sokol se dotáhl až na rozdíl pouhých čtyř branek, ale více už nestihl.

Klíčový duel v boji o play-off nabídl střet dvou nejlepších střelkyň soutěže. Domácí Veronika Galušková jedenácti góly zastínila pětibrankovou Terezu Pokornou a vyhoupla se před nido čela střelecké tabulky.

K důležitému vítězství přispěla dvěma góly teprve sedmnáctiletá křídelnice Tereza Panošková. „Jsem šťastná. Překvapilo mě, že jsem dostala tolik prostoru,“ přiznává hráčka, která působí ve druholigovém klubu HC Plzeň. Za DHC nastoupila teprve ke čtvrtému duelua proti Písku si zahrála přibližně polovinu zápasu.

Lukáš Kalvach na archivním snímku.
Kalvachovi návrat na Hanou zhořkl. Jedeme dál, říká

V úvodu nejprve zahodila stoprocentní šanci z rychlého brejku. „To mě trochu psychicky srazilo. Ale stačil mi první gól, abych se uklidnila,“ prozrazuje Panošková. Za šanci v nejvyšší soutěži je ráda. „Skvělá zkušenost.S týmem trénuji už od ledna a těší mě, že hraju i zápasy. Cítím, jak se posouvám.“

Mladou házenkářku chválí i trenéř Řezáč. „Terka se mi líbila v tréninku, a tak dostala prostor. Uvidíme, jestlis námi bude pokračovat příští sezonu. Potenciál rozhodně má,“ myslí si. Panošková naskočila do elitní ligy před třemi týdny a hned má šanci si zahrát semifinále.

Před posledním kolem základní části má Plzeň vše ve vlastních rukou. Olomouc totiž překvapivě padla doma se Slavií a Západočešky se na Moravanky bodově dotáhly, navíc mají lepší vzájemný zápas. „Nečekal jsem, že nám Slavia pomůže. Karty jsou díky tomu rozdané jasně,“ říká Řezáč.

Posádka plzeňského EuroOil teamu Václav Pech - Petr Uhel s vozem Ford Focus WRC překvapivě vyhrála úvodní podnik domácího šampionátu Kowax Valašská Rally ValMez.
FOTO: Naprostá euforie, hlásil plzeňský jezdec Pech po triumfu na Valašské rally

Plzeňanky navíc ztrácí jen bod na Písek, a tak teoreticky mohou skončit z českých celků třetí. Tím by se v semifinále vyhnuly suverénnímu Mostu a šly by v derby na Kynžvart, který je určitě přijatelnějším soupeřem. Nejprve ale musí v posledním kole zvítězit na palubovce polského Chorzówa.

„Postoupit do semifinále by byl historický milník. Ale poslední krok je nejtěžší. Rozhodně nás nečeká nic jednoduchého,“ uvědomuje si kouč. Času na regeneraci mnoho není, poslední duel se hraje už ve středu v 18:00.

Matěj Vybíral