Tento rok získali házenkáři Talent týmu Plzeňského kraje extraligový mistrovský titul a navíc s rokem 2021 se rozloučili vítězstvím. Ve včerejším 15. kole extraligy totiž doma porazili jednoznačně Lovosice 31:21. Klíčovými hráči Plzně byli nejlepší střelci Martin Říha a Tomáš Nejdl (oba šest gólů) a brankář Karel Šmíd. Talent se díky dvěma bodům posunul na první místo tabulky, ale druhá Karviná má stejně bodů a o jeden zápas méně.

Zpočátku vyrovnaný zápas se začal překlápět na stranu Talentu po polovině prvního poločasu. Domácí nastříleli čtyři góly v řadě a vedli 10:5. Plzni výtečně fungovala obrana včetně vynikajícího Šmída v brance. „Lovosice zaskočila vysunutá obrana jedna pět domácích. Obdržet jen šest gólů za 22 minut je paráda,“ říkal během televizního přímého přenosu expert ČT Sport a bývalý trenér Plzně i reprezentace Vladimír Haber.

V posledních třech a půl minutách první půle dal Talent Lovosicím opět čtyři branky za sebou, a tak úvodní třicetiminutovku vyhrál 16:7. „Domácí jsou velmi dobře takticky připravení na Lovosice. Takový vývoj nikdo nepředpokládal, všichni tipovali vyrovnané utkání,“ komentoval o poločasové přestávce Haber.

Tomáš Nejdl (vpravo).
ROZHOVOR: Házenkář Nejdl se vrátil po nemoci a dál pálí ostrými

Na začátku druhého poločasu se Talent dostal do jedenáctigólového náskoku – 18:7. V 50. minutě brankový rozdíl narostl na čtrnáct gólů – 28:14. V poslední desetiminutovce Lovosice zkorigovaly skóre na konečných 31:21 pro Talent Plzeň.

„Jsme spokojení, protože výsledek je poměrně jednoznačný. Na to, že hrál druhý tým extraligové tabulky se třetím, tak si myslím, že jsme utkání měli pod kontrolou. Jsem rád, že jsme mohli pošetřit lehce zraněné hráče,“ uvedl do kamer ČT Sport trenér Talentu Plzeň Petr Štochl.

Ten jako bývalý brankář vyzdvihl výkon gólmana Šmída. „K němu se přidala obrana. Brankář s obranou jsou v podstatě jeden organismus. Proti Lovosicím byli výborní zejména v prvním poločase,“ potěšilo Štochla.

Ve středu čeká české šampiony doma od 16.30 hodin semifinále Českého poháru s vicemistrem minulé sezony Baníkem Karviná.

Talent Plzeň  31

Lovosice        21

Poločas: 16:7. Vyloučení: 3:3. ŽK: 1:2. Sedmimetrové hody: 0/2:1/0.

Sestava a branky Talentu: Šmíd – Kaplan 1, Nejdl 6, Linhart 1, Šafránek 4, Škvařil 3, Korbel 1, Vinkelhöfer 1, Stehlík 1, Říha 6, Chmelík 1, Šindelář 1, Režnický 5.

DANIEL REŽNICKÝ v domácím zápase s Novým Veselím, na palubovce stejného soupeře Talent tým Plzeňského kraje zvítězil v dohrávce 12. kola extraligy 32:26.
Po výhře v Novém Veselí vyzve Talent doma Lovosice a podpoří boj proti rakovině