Do finálové série play-off extraligy hrané na tři vítězné zápasy vstoupili lépe házenkáři Talentu M.A.T. Plzeň. Držitel titulu z předchozích dvou sezon porazil v sobotu v hale Eden pražskou Duklu 23:22 a od obhajoby prvenství ho dělí už jen dvě výhry.

Úvod prvního duelu se nesl ve znamení pozorných obran a také díky vynikajícím zákrokům obou gólmanů - Radka Motlíka na straně Plzně a Tomáše Petržaly v brance Dukly - byl ve 12. minutě stav utkání 3:3.

Pražané se třemi góly mezi 17. a 21. minutou dostali do vedení 9:6 a trenér Talentu si následně vyžádal oddechový čas. Ten splnil svůj účel dokonale - ve 27. minutě bylo srovnáno na 10:10.

První poločas sice nakonec vyhrála Dukla 12:11, ale Plzeň krátce po nástupu do druhé půle otočila vývoj utkání a dlouho si udržovala nejtěsnější náskok.

"Škoda, že jsme nedokázali za stavu 13:13 soupeři odskočit. Měli jsme šest útoků, ze kterých jsme ale nedali ani branku. Tam se utkání lámalo. Mohli jsme udělat důležitý krok, to se nám ale nepovedlo," litoval asistent trenéra Dukla Jiří Neumann.

Ve 45. minutě si sice po dvou vstřelených brankách v řadě domácí házenkáři ujali vedení 18:17, ale to bylo v prvním měření sil také naposledy.

Západočeši během tří minut otočili vývoj zápasu na 20:18 a po šestém gólu Milana Škvařila to bylo v 51. minutě už 21:18 pro obhájce titulu.

Času ale ještě zbývalo hodně. V 57. minutě snížili Pražané na 20:21 a dvě minuty před koncem základní hrací doby platil stav 22:21 pro Plzeň.

Další drama ale odmítl hostující Jakub Šindelář, který z prostoru pivota zužitkoval parádní přihrávku Milana Škvařila a zvýšil vedení svého týmu na 23:21.

Minutu před koncem přistoupila Dukla ke hře bez brankáře, ale při snaze o snížení přišla o míč a Plzeň naopak v útoku balon zkušeně podržela. Střela Škvařila při signalizované pasivitě sice netrefila branku Pražanů, ale Kotrčův gól přišel až pět sekund před koncem utkání a bylo jasné, že první bod v sérii si za vítězství 23:22 připíše na své konto Talent.

"Udělali jsme spoustu chyb v přihrávkách a moc se nám nedařil ani postupný útok, proto je to pro nás vítězství jen o branku. Soupeř podal velmi koncentrovaný výkon, takže jsme samozřejmě i za tuto výhru rádi," přiznal kouč plzeňského týmu Martin Šetlík.

Druhý zápas série je na programu opět v hale Eden v pražských Vršovicích v neděli od 17 hodin.

Extraliga mužů - finále, 1. zápas: HC Dukla Praha - Talent M.A.T. Plzeň 22:23

Poločas: 12:11. Rozhodčí: Opava, Válek. Sedmimetrové hody: 3/2:2/1. Vyloučení: 3:3. ČK: 0:1 (43. Šafránek přímá). Diváci: 1000. Stav série: 0:1.

Sestava a branky Dukly: Petržala, Rangl - Šimůnek, Sviták 1, Kývala 4, Březina 1, Bednář, Kotrč 5, Reichl 2, Mubenzem 2, Chmelík, Syřínek 3, Hlavatý, Brabec, Čurda 1/1, Kastner 3. Trenér: Jan Josef.

Sestava a branky Plzně: Motlík, Šmíd - Fořt 1, Jonáš, Linhart 5, Šafránek, M. Škvařil 6, J. Blecha 2, Ivančev, J. Tonar, Vinkelhöfer, M. Tonar 3, Poloz 4/1, J. Škvařil, J. Strýc, Šindelář 2. Trenér: Martin Šetlík.