Svěřenci trenéra Martina Šetlíka porazili v bouřlivém domácím prostředí tradičního rivala z pražské Dukly 25:23 a s dvoubodovým náskokem přezimují na čele extraligové tabulky.

Nutno ovšem podotknout, že trio pronásledovatelů ve složení Lovosice, Hranice a Jičín má odehráno o jeden zápas méně.

Nedělní televizní duel připravil divákům parádní podívanou s dramatickou koncovkou, i když to tak dlouho nevypadalo.

Dukla držela v úvodu s Plzní krok jen díky třem brankám Šůstka, který v 7. minutě srovnával na 3:3. Domácí se potom dostali do vedení 6:4, to sice snížil Kotrč na 5:6 z pohledu Pražanů, ale potom se v zaplněné hale na Slovanech strhla doslova vichřice v podání plzeňských házenkářů.

Vynikající gólman Motlík zavřel svoji branku a domácí si otevřeli střelnici. Během šesti minut odskočili šesti góly v řadě Dukle na 12:5, což mělo ve 22. minutě za důsledek střídání v brance hostů, kde Rangla nahradil se zraněním laborující Petržela.

Až ten svými zákroky domácí střelce trochu přibrzdil, přesto si Plzeňané odnášeli do kabin slušný náskok 14:8.

„Bylo vidět, že jsme na zápas hodně nahecovaní a chtěli jsme tento rok zakončit vítězstvím. Výborně jsme bránili a využívali jsme obrovských mezer v jejich obraně. Celý týden jsme se na Duklu i s pomocí videa pečlivě připravovali a jsem rád, že jsme byli schopni zahrát signály, které jsme si připravili," vyzdvihl práci trenérů Martina Šetlíka a Milana Šedivce plzeňský házenkář Petr Linhart.

V přestávce jako by pokropil trenér Pražanů Pavel Pauza své svěřence živou vodou. Těch bylo najednou plné hřiště a během šesti minut hosté snížili na 12:14.

Domácí se ale nezalekli a trpělivě čekali na první branku. Tu až ve 38. minutě vstřelil Bečvář, ale jeho spoluhráči ho v tom nenechali samotného a v 50. minutě opět vedla Plzeň o šest gólů, tentokrát 21:15.

Hosté ovšem nesložili zbraně a nadechli se k závěrečnému náporu. Střelecky vyčnívali hlavně Konšel s Kotrčem a v 54. minutě snížili Pražané na 20:23. To už hrála Plzeň bez vyloučeného Kusta.

V 55. minutě skončil po faulu zápas také pro hostujícího Svitáka. O minutu později ho následovala do hlediště domácí opora Bečvář, a když brzy poté snížil Konšel ze sedmičky na 21:23, zápas dostal zcela nový náboj.

„Přiznám se, že jsem se v některých fázích zápasu o výsledek trochu obával, ale pořád jsem věřil, že vyhrajeme," uvedl Linhart.

Domácí trenér Martin Šetlík ovšem vytáhl tajný trumf v podobě Loskota, který drzým podstřelem vrátil Plzni tříbrankové vedení. Na jeho trefu ale odpověděla Dukla dvěma góly a za stavu 24:23 pro Talent si vzal v čase 58:20 domácí kouč Šetlík time out.

Plzeňané ovšem ve snaze rozhodnout v útoku o míč přišli. Naštěstí pro ně střela soupeře z následného útoku mířila jen nad Motlíkovu branku, a tak 20 sekund před koncem pečetil Horký brankou na 25:23 vítězství Plzně.

Talent tedy vstoupí do jarních bojů z pozice lídra. „Určitě nás to zavazuje ke stejně kvalitním výkonům a já jen doufám, že si přes zimní přestávku současnou formu udržíme," přeje si Linhart.

První soutěžní utkání roku 2013 odehrají házenkáři Plzně už 11. ledna, kdy se v osmifinále Českého poháru představí od 18.30 hodin na půdě druholigové Třeboně. Do extraligového kolotoče naskočí Západočeši opět až 2. února zápasem v Kopřivnici.

Talent M.A.T. Plzeň – HC Dukla Praha 25:23 (14:8). Rozhodčí: Opava, Válek. Sedmimetrové hody: 4/4:3/6. Vyloučení: 12:8. ČK: 2:1, 50. Kust (přímá), 56. Bečvář (3x2 min.) – 55. Sviták (3x2 min.). Diváci: 970.

Sestava a branky Plzně: Motlík, Misař – Holík, Bečvář 7/3, Linhart 2, Kust 3, Blecha 1, A. Strýc, Petrovský 1, M. Tonar 2, Pohlmann 1, Loskot 2/1, Horký 4, Šindelář 2. Trenér: Martin Šetlík.

Sestava a branky Dukly: Rangl, Petržala – Petružela, Kern, Kastner, Aliapulios, Sviták 1, Šik, Mráz 1/1, Piskač 1, Konšel 9/2, Kotrč 7, Lehocký, Šůstek 4. Trenér: Pavel Pauza.

Ostatní výsledky 15. kola Tipgames extraligy: Karviná – Lovosice 23:25, Frýdek-Místek – Kopřivnice 33:29, Hranice – Zubří 34:19, Přerov – Brno 24:26.