Tohle byla ta nejlepší pozvánka na blížící se play-off. Házenkáři Talentu M.A.T. Plzeň porazili v neděli v posledním domácím utkání základní části extraligy Duklu 34:26 a vrátili se na druhou příčku v tabulce, ze které je v sobotu sesadilo Zubří.

Právě Zubří bude posledním soupeřem Talentu před vyřazovacími boji a sobotní utkání na Moravě přinese vzájemnou bitvu o druhé místo po základní části.

Nedělní televizní duel Plzně a pražské Dukly sledovalo v Městské hale přes 14 stovek diváků a ti viděli od úvodních minut vyrovnaný souboj.

V prvním poločasu se vedení přelévalo ze strany na stranu a do kabin si odnášeli hosté těsný náskok 18:17.

„Na začátku jsme byli trošku pod tlakem, protože jsme na rozdíl od soupeře museli vyhrát. Dukla si přijela zápas spíše užít a bylo to vidět," uvedl plzeňský házenkář Milan Škvařil, který nasázel Pražanům osm branek.

Zlom na stal ve druhé desetiminutovce druhého poločasu. Od stavu 21:21 ve 37. minutě dala Plzeň sedm branek v řadě, vytvořila si náskok 28:21 a prakticky rozhodla o svém vítězství.

„Ve druhé půli jsme zlepšili obranu a chytli se i naši brankáři. Soupeř se postupem času hůře vracel do obrany a my jsme dali pár snadných gólů z rychlého útoku. Postupnými krůčky jsme Duklu přehráli a jsem přesvědčený, že pro lidi to byl nádherný zápas," dodal druhý nejlepší střelec extraligy Milan Škvařil.

Nutno dodat, že Dukla je již jistým vítězem základní části extraligy a vzhledem k účasti ve čtvrtfinále Challnege Cupu šetřila své největší opory Milana Kotrče a Milana Svitáka.

„Samozřejmě to bylo znát. To jsou kluci, na kterých naše hra stojí," přiznal s osmi góly nejlepší střelec hostujícího týmu Jakub Kastner.

„Výsledek pro nás dnes takovou roli nehrál, ale druhou půli jsme odehráli špatně. Důležité je, že jdeme do play-off z prvního místa. Třeba se v téhle sezoně ještě do Plzně vrátíme a tuhle porážku jí oplatíme," plánuje Kastner.

Talent přerušil šestizápasovou vítěznou sérii a ukázal, že s obhajobou titulu to myslí vážně. „Ve druhé půli jsme trochu pozměnili obranný systém a začali hrát ofenzivněji. Dostávali jsme se do brejků a vypracovali si náskok. Potom už Dukla nenašla sílu to otočit," řekl k utkání trenér Martin Šetlík.

Dukla si z porážky nic nedělala. „Na deset minut jsme trochu vypadli z tempa. Udělali jsme spoustu chyb a odehráli mnoho míčů do rukou soupeře. Ale myslím si, že kluci bojovali a ukázali, že jsme psychicky nahoře," uvedl kouč Dukly Jan Josef.

Talent M.A.T. Plzeň – Dukla Praha 34:26

Poločas: 17:18. Rozhodčí: Horáček, Novotný. Sedmimetrové hody: 4/4:4/3. Vyloučení: 5:7. ČK: 1:0 (58. Šindelář za 3x 2 min.). Diváci: 1 440.

Sestava a branky Plzně: Motlík, Šmíd – Fořt, Bičiště, Jonáš, M. Škvařil 8, Blecha 1, Ivančev 1, J. Tonar 1, Vinkelhöfer 5/1, M. Tonar 5, Poloz 8/3, J. Škvařil, J. Strýc 5, Šindelář. Trenér: Martin Šetlík.

Sestava a branky Dukly: Petržala, Rangl – Šimůnek 3, Sviták, Kývala 6, Březina 1, Bednář 5, Kotrč, Reichl 1, Mubenzem 1, Jeníček, Syřínek, Hlavatý, Brabec, Čurda 1, Kastner 8/3. Trenér: Jan Josef.