„Evropská federace nechtěla, aby mistři soutěží nastupovali v Challenge Cupu, takže jsme se museli rozhodnout buď pro Ligu mistrů, nebo EHF Cup. O předkole Ligy mistrů jsme také uvažovali, ale protože se nám nepodařily přivést vyhlédnuté posily, zvolili jsme druhou možnost," vysvětluje trenér extraligového Talentu Martin Šetlík.

Plzeň nastoupí do 1. kola kvalifikace jako nenasazený celek, takže může na úvod narazit například na švédský IFK Kristianstad či polský Górnik Zabrze.

Velmi zajímavý by byl také souboj se slovenským týmem Sporta Hlohovec.

„Těžko si někoho přát. Očekávám, že všechny týmy budou na podobné úrovni, ale pokud bychom se dostali dál, už bychom narazili na týmy, které nějaké jméno mají. To už by bylo divácky hodně zajímavé ," tuší Šetlík.

A má pravdu. Ve druhém kole číhají soupeři jako bundesligový Melsungen, španělský Ademar Leon, dánský Skejrn Handbold nebo francouzský HBC Nantes.

V posledním třetím kvalifikačním kole, po kterém už následují boje ve skupinách, jsou nasazenými týmy opravdové lahůdky – loňský vítěz Champions League HSV Hamburg, loňský vítěz EHF Cupu Füchse Berlín nebo třetí tým posledního ročníku španělské Asobal ligy Granollers, ruský St. Petersburg a slovinský Gorenje Velenje.

Losování 1. a 2.kola EHF Cupu proběhne v úterý 22. července. První zápasy jsou na programu 6. a 7. září, odvety o týden později.

„Rádi bychom přelezli přes první kolo a zkusili bojovat o postup také ve druhém," vyhlašuje kouč Martin Šetlík.

Už teď je jasné, že vzhledem k termínům zápasů v Poháru EHF, budou muset hrát házenkáři Plzně extraligové zápasy během týdne. „S tím musíme počítat, to účast v pohárech přináší," dodal Šetlík.

Možní soupeři

Seznam týmů, na které může Talent M.A.T. Plzeň v 1. kole EHF Cupu narazit:

QubiQ Achilles Bocholt (Belgie)
HC Lovcen-Cetinje (Černá Hora)
Gornik Zabrze (Polsko)
Maccabi Castro Tel-Aviv (Izrael)
HC Dragunas Klaipeda (Litva)
HC Olimpus-85-USEFS (Mold.)
KH Besa Famiglia (Kosovo)
London GD HC (V. Británie)
Handball Esch (Lucembursko)
Maccabi Rishon LeZion (Izrael)
IFK Kristianstad (Švédsko)
GRK Varazdin (Chorvatsko)
BSV Bern Muri (Švýcarsko)
Sporta Hlohovec (Slovensko)
Kras/Volendam (Nizozemsko)
Haukar (Island)
SSV Bozen (Itálie)