Tyhle dva zápasy musí zvládnout. S tímto vědomým vstupují do následujících dvou kvalifikačních utkání proti Švýcarsku o postup na lednové mistrovství Evropy 2015 čeští házenkáři.

„Prohra se Švýcarskem by nás velmi hendikepovala. Samozřejmě bychom potom ještě mohli porazit Francii a otevřely by se nám podobné lehké cesty," říká s nadsázkou brankář Petr Štochl.

„Ale myslím si, že by bylo lepší porazit ty Švýcary," směje se plzeňský rodák.

První duel se hraje zítra od 20 hodin v Schaffhausenu, sobotní odvetu uvidí v sobotu od 17 hodin Plzeň, kde se v současné době také česká reprezentace připravuje.

„Prohlubovali jsme spolupráci jak v obraně, tak v útoku. Z dosavadních tréninků mám dobrý pocit, kluci pracovali velmi poctivě," pochvaloval si v pondělí reprezentační kouč Daniel Kubeš.

Český tým dlouho nehrál v nejsilnější možné sestavě a zápasy proti Švýcarsku nebudou výjimkou. Z nominace už vypadli zranění Filip Jícha, Jakub Szymanski a Ladislav Brykner.

„S tím musí člověk počítat, je to sport. Samozřejmě nás to mrzí, ale je to realita. Ostatní kluci za to musí vzít a z toho, co máme, musíme vytěžit maximum," plánuje Kubeš.

Česká reprezentace se sešla v sobotu v Plzni v počtu osmnácti hráčů, do Švýcarska jich ale odjede pouze šestnáct. „Už jsme se rozhodli, necháváme tu brankáře Tomáše Mrkvu a spojku Radima Chudobu," prozradil Kubeš.

Dres národního celku obléknou čtyři házenkáři extraligového Talentu Plzeň – Petr Linhart, Leoš Petrovský, Jakub Šindelář a Milan Škvařil.

Po prohře ve Francii a domácí remíze s Makedonií má český tým na kontě jediný bod a v tabulce skupiny D mu patří třetí místo. První je Francie (4 body), druhá Makedonie (3) a poslední Švýcarsko (0). Na Euro 2016 do Polska postoupí dva nejlepší týmy z každé skupiny a nejlepší celek z třetích míst.