Jednadvacetiletý brankář extraligové Škodovky byl vyhlášen nejlepším juniorem ve městě i v kraji za rok 2014.

„Ještě jsem žádné ocenění nezískal, teď dvě najednou, takže jsem rád," reagovala brankářská jednička Indiánů.

Patříte k nejlepším sportovcům v Plzni, ale jste doma v Opavě. Jak to jde dohromady?
Pocházím z daleka, skoro
z Polska, a domů to tak mám 
z ruky, ale už jsem si zvykl. Plzeň je příjemné místo k životu i pro hokej.

Na středečním galavečeru defilovali zástupci nejrůznějších sportů. Zaujal vás někdo z nich?
Třeba horolezec Jan Trávníček, který zdolal himálajský vrchol K2 a zaslouženě převzal cenu za výkon roku. Vylézt osmitisícovku, to vzbuzuje obdiv i respekt, ale bližší jsou mi výkony plzeňských házenkářů, kteří získali extraligový titul. Před gólmanem Motlíkem smekám. Protáhnout si kariéru přes čtyřicítku, to už chce vůli
a nezlomnost.

Tu měl i hokejový matador Martin Straka, vyhlášený osobností roku. Přitom se promítal sestřih momentů z jeho bohaté kariéry. Co to ve vás vyvolalo?
To, jak Martin Straka svým gólem ve finále se Zlínem trefil pro Škodovku titul, je stále živé. Já byl tehdy v zámoří, ale hodně se o tom mluvilo. Martin je velkou hokejovou personou. Jsem rád, že jsem
s ním mohl hrát. Teď je ale na nás, abychom navázali na úspěch zlaté party.

Ve vrcholící extralize ale Škodovka narazila už v předkole play-off a obsadí deváté místo. V čem byl problém?
Mladý tým už bez Martina Straky v sestavě podával nevyrovnané výkony. Někdy lepší, jindy horší. Ale měli jsme i dobré období. Vyhrávali jsme a tím jsme se dokázali vyhnout trablům. 
V předkole play-off byla ale Mladá Boleslav lepší, zkušenější. Oni věděli, kdy přitlačit na soupeře, kdy podržet puk. My jsme naopak příliš chybovali. Věřím však, že příště se posuneme zase výš.

Sezona tedy týmu nevyšla,
co vám osobně?
To by měli říct asi jiní, ale přiznávám, že jsem od sebe čekal víc. Zároveň si připomínám, že mužstvo se výrazně obměnilo. Zkušená obrana odešla, zůstali mladí kluci a to bylo znát. Docela jsem si zachytal, a proto úplně špatně sezonu nehodnotím.

Plzeň je ze hry venku, ale vás povolali stavitelé české reprezentace pro mistrovství světa. Jak pozvánku berete?
Trochu mi to spraví chuť,
i když šance zůstat v nároďáku až do mistrovství světa je mizivá. Šampionát se koná doma, hlad po úspěchu je obrovský, takže přednost budou mít ostřílení hráči. Ale to mě netíží. Už jen trénink s reprezentací je dobrou zkušeností,
a pokud bych odchytal i nějaký přátelák, tak to bude super. Zatím ale dostáváme hlavně zabrat. Trénuje se v tempu, což pocítí i gólman (úsměv).