V sobotu čeká Petržilkovou a ženy Škody druhé extraligové kolo na atletickém stadionu v Plzni (viz box). „Poběžím nejspíš dvoustovku,“ plánovala Tereza Petržilková, česká reprezentantka zaměřující se na čtvrtku.

Před druhým dějstvím extraligového boje si v neděli na mezinárodním mítinku v Turnově Memoriál Ludvíka Daňka střihla třístovku za 37,45 vteřin a doběhla druhá.

„Hlavní závodní část přijde až v červnu,“ vysvětlila svoji zatímní volbu běžet 800, 300 a 200 metrů.

Nedávné první extraligové kolo v Brně označila za velmi úspěšný test. „Nečekala jsem, že v chladném počasí se poběží tak rychle. Byla jsem hodně spokojená,“ řekla Petržilková.

Tereza Petržilková na halovém mistrovství Evropy 2023 v Istanbulu.
Skvělý začátek. Petržilková v extralize porazila Vondrovou a Mäki

A jaká byla příprava na venkovní sezonu?

„Poslední měsíc jsem ladila detaily a pilovala rychlost. Podle tréninkových ukazatelů věřím, že budu schopna podávat slušné a stabilní výkony jako doposud. Dokonce to vypadá, že výkonnost by se měla posouvat k lepšímu,“ prohlásila účastnice několika mistrovství světa a Evropy.

Sezonním cílem Petržilkové je kvalifikovat se na letní mistrovství světa v Budapešti. „Ráda bych tam předvedla nějaký pěkný čas a osobní rekord. Samozřejmě bych byla ráda, kdyby se na mistrovství světa kvalifikovala i štafeta,“ svěřila se.

Příští rok se v Paříži konají olympijské hry a účast na nich je snem české reprezentantky. „Ale nedělám si ambice na splnění ostrého limitu. Ten je pro mě ještě hodně vzdálený, ale budu se snažit závodit tak, abych získávala body a probojovala se do Paříže skrze ranking (světový žebříček, pozn. aut.),“ přeje si rodačka z Horažďovic.

Tereza Petržilková ve finále čtvrtky na HME v Istanbulu.
Petržilková doběhla ve svém prvním velkém finále na mistrovství Evropy šestá

Při plnění cílů a snů by elitní atletku plzeňské Škody Terezu Petržilkovou mělo „doprovázet“ vozidlo Volkswagen T-Roc, které dostala darem od společnosti Autocentrum Šmucler.

„Sešli jsme se a řekli jsme si nějaké podmínky a do měsíce jsme zrealizovali předání auta. Spolupráce bude pokračovat i v pořádání společných akcí,“ popsala Petržilková.

Spolumajitel a jednatel společnosti Autocentrum Šmucler Miroslav Bláha vysvětlil podporu atletky Škody Plzeň. „Naše společnost působí primárně v západních Čechách. Tereza je rodačkou z Horažďovic a my máme velkou provozovnu v Klatovech. Takže to byl ten hlavní důvod. Navíc pro nás je čest podporovat někoho z regionu, kdo má před sebou velké cíle. Terezu chceme v nich podpořit,“ uvedl Bláha.

Tereza Petržilková na halovém mistrovství Evropy 2023 v Istanbulu.
Po štafetě mi ukápla slza, protože třetí místo bylo blízko, přiznala Petržilková