„Jsem nadšený, od začátku si vše sedlo," hlásil v cíli vítězný Václav Pech, který vyhrál způsobem start - cíl a na cestě za prvenstvím ho nezastavili soupeři ani nepřízeň počasí. Zatímco dopolední rychlostní zkoušky byly zalité sluncem, ve druhé sekci se počasí měnilo. 

Šestý měřený test z Krukanic do Okrouhlého Hradiště spláchl déšť, ale i tomu Pech ujel. „Petr (spolujezdec Uhel) sledoval až do poslední chvíle před startem na tabletu předpověď počasí," popisoval 45letý plzeňský jezdec, nakonec usoudili, že dojedou za sucha a skutečně se tak stalo. „Ale sotva jsme projeli cílem spustil se obrovský liják," doplnil Pech, který měl původně v plánu, že Lak Racing Rallye Plzeň pojme tréninkově, aby se rozjel před hustipečskou rallye.

„Ale jakmile sednete do auto, chcete závodit a vyhrávat," potvrdil, že jel nakonaec téměř naplno, protože mu dlouho šlapal na paty Filip Mareš, soupeř z velkého mistráku. „Až v poslední erzetě jsem mohl zvolnit," uznal plzeňský rodák a mohl se tak těšit z vítězství na opravdu domácí rallye.

„Na Rallye Plzeň jsem byl poprvé jako jedenáctiletý kluk v roce 1987, kdy jsem dělal ´mechanika´ Standovi Šelmátovi. Táta mě posadil k nim do doprovodu a já dostal za úkol mýt přední okno,“ vzpomínal 45letý jezdec plzeňského EuroOil team Václav Pech před závodem.

A jistě nejen k radosti svého otce letošní Lak Racing Rallye Václav Pech se spolujezdcem Petrem Uhlem ve voze Ford Focus WRC vyhráli s téměř půlminutovým náskokem před svým konkurentem z velkého mistráku Filipem Marešem (Škoda Fabia Rally2 Evo) a blovickým Václavem Kopáčkem (Škoda Fabia R5). Čtvrtý dojel matador Vojtěch Štajf a pátý Roman Odložilík.

Další Západočech domažlický Karel Trněný byl osmý za německou posádkou Geipell – Becker-Brugger.

Výsledky: 1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) 35:08,4, 2. Mareš, Bucha (Škoda Fabia Rally2 Evo) -29,5, 3. Kopáček, Rendlová (Škoda Fabia R5) -56,6, 4. Štajf, Rajnoha (Škoda Fabia R5) -1:09,8, 5. Odložilík, Tureček (Škoda Fabia Rally2 Evo) -1:11,4, 6. Bisaha, Kiška (Hyundai i20 R5) -1:48,1, 7. Geipel, Becker-Brugger (Něm., Škoda Fabia R5) -2:19,5, 8. Trněný, Doerr (Ford Fiesta R5) -2:57,2.

Zdeněk Michálek
LEGENDY VIKTORIE: Do Viktorie jsem se rád vracel, říká Zdeněk Michálek