Pohár ministryně školství Středočeškám vystřílela hattrickem Markéta Žbánková. Prvenství Severočechům zajistil stejným počtem gólů Vladimír Trčka.

Na gól ve finále děvčat se čekalo až do poslední vteřiny druhé třetiny, kdy se prosadila právě Žbánková. Šikovná florbalistka na začátku třetí části zvýšila na 2:0 a pět minut před koncem zápasu pečetila na 3:1. „Zápas s Dubí byl nejtěžší ze všech. Soupeřky byly kvalitní a hrálo se proti nim těžce. Naší výhodou bylo to, že Dubí mělo jen dvě holky, které to s hokejkou uměly. Turnaj jsme chtěly vyhrát už v době, kdy jsme hrály kvalifikaci o postup do finále," řekla po utkání na kameru České televize Markéta Žbánková.

Nestává se často, aby byl spokojený i poražený finalista. Základní škola Dubí 2 je výjimkou. „Nečekaly jsme, že se dostaneme takhle daleko, takže druhé místo pro nás není zklamání. Čekaly jsme, že Boleslav bude silnější, protože jejich všechny holky hrají florbal. U nás některé holky ještě před půl rokem nevěděly, co je to hokejka," tvrdila střelkyně jediného gólu ZŠ Dubí 2 Veronika Kopecká.

Čtěte také: FOTO: Mladí florbalisté bojovali v Plzni o semifinále

Ta mohla zdramatizovat utkání, ale 51 vteřin před koncem neproměnila trestné střílení. „Mrzí mě, že jsem to nedala, ale nemůže to vždy vyjít," povídala Kopecká.

Hoši ZŠ Kamenická Děčín položili základ k vítězství hned zkraje zápasu. Po dvou a půl minutách vedli 2:0. „V předchozích zápasech to z mé strany nebylo nic moc, takže teď jsem rád, že se mi daří," uvedl po úvodní třetině střelec Vladimír Trčka ze ZŠ Kamenická Děčín.

Třetí gól Děčínští vstřelili z brejku v závěru střetnutí.

Oba soupeři na sebe narazili už v základní části s výsledkem 5:5. „Ve finále jsme netrefovali branku," viděl příčinu střelecké impotence Ondřej Tomášek ze ZŠ a MŠ Lutín s tím, že druhé místo a stříbrná medaile je docela dobré. „Na republikové finále jezdíme každý rok a většinou jsme druzí. Teď se konečně povedlo vyhrát. Je to úspěch celého týmu," radoval se děčínský Tomáš Pšenička.

Výsledky

  • Semifinále dívky: 6. ZŠ Mladá Boleslav – ZŠ Přerov 4:3 nájezdy, ZŠ Dubí 2 – ZŠ Rudná 3:1
  • Semifinále chlapci: Gymnázium Hradec Králové – ZŠ a MŠ Lutín 3:5, ZŠ Kamenická Děčín – ZŠ Kladno, C. Boudy 7:3
  • Finále dívky: 6. ZŠ Mladá Boleslav – ZŠ Dubí 2 3:1
  • Finále chlapci: ZŠ Kamenická Děčín – ZŠ a MŠ Lutín 3:0
  • O 3. místo dívky: ZŠ Přerov – ZŠ Rudná 6:1
  • O 3. místo chlapci: Gymnázium Hradec Králové – ZŠ Kladno, C. Boudy 3:1
  • O 5. místo dívky: 33. ZŠ Plzeň – ZŠ Pozořice 0:1
  • O 5. místo chlapci: 33. ZŠ Plzeň – ZŠ Jablonné nad Orlicí 6:1