Tereza, která má doma zlatou medaili z loňského mistrovství republiky v kategorii mladších juniorů, získala na konci července na mistrovství České republiky v Ptýrově u Mladé Boleslavi titul i v kategorii starších juniorů. Radost z úspěchu ji ale zkalil otřesný zážitek. Po dvou odjetých kolech totiž došlo vlivem silného poryvu větru ke zborcení jedné mobilní stáje.

Vzduchem létaly traverzy a stěny boxů. Koně i lidé byli v bezprostředním ohrožení života. Dva jezdci byli hospitalizováni v nemocnici a ošetřeno muselo být i několik koní.

Tereza byla právě u svého koně ve stáji, která se kolem ní začala bortit. „Je hrozné být ve stáji a vidět, jak celý stan, ve kterém jste vy a váš kůň, najednou padá. Byly jsme tam i s kamarádkou, každá u svého koně, a v nastalé panice jsme se snažily bortící se stan co nejrychleji opustit. V tu chvíli šlo o život. Až poté jsem si uvědomila, že tam Elfen Prinz zůstal uvázaný. Bylo mi hrozně. Elfen Prinz se ale z toho ale nějak dostal a včas utekl za klisnou mé kamarádky ven. Je to prostě Copperfield," přirovnává svého koně k slavnému americkému kouzelníkovi a iluzionistovi.

Tereza si prožila okamžiky hrůzy a pod dojmem úděsného zážitku vnímá i svůj úspěch. „Máme sice titul, ale není to ten správný pocit z výhry. Díky Bohu jsme oba zdraví, to je to nejdůležitější," zdůrazňuje sympatická závodnice, která patří k velkým nadějím českého jezdeckého sportu.

Původně tříkolová soutěž pak byla ukončena a platily výsledky po druhém kole.

Ani nepříjemné zážitky na republikovém šampionátu nemohou studentce Obchodní akademie v Plzni pokazit dobrý pocit ze skvělé sezony.

Série úspěchů začala na začátku června v rakouském Achleitenu, kde si vybojovala jako jediná česká jezdkyně účast na juniorském mistrovství Evropy. Už jen samotný postup na evropský šampionát, který proběhl začátkem července v jižní Francii u města Vidauban, je velkým úspěchem.

Česká republika je totiž v drezuře rozvojovou zemí a už jen příležitost změřit síly s evropskou elitou se velice cení. Tereza zajela obě úlohy nad 60 procent a obsadila v nich 61. respektive 65. příčku.

Šampionát uspořádala Bernadette Bruneová, sama aktivní drezurní jezdkyně, ve svém moderním jezdeckém centru a s minimální podporou sponzorů. Sama pořadatelka se po skončení závodu vyjádřila pochvalně o výkonu mladé české jezdkyně a ocenila, že při svém prvním startu na ME zajela obě úlohy nad 60 procent.

Tereza Čechurová, která letos při vyhlašování nejlepších sportovců jižního Plzeňska získala ocenění Deníku za sportovní výkon roku, v průběhu sezony změnila klub i trenérku. Ukončila působení v SK Viktoria Tic v Losiné, kde spolupracovala s trenérkou Alenou Ticovou, a nyní závodí za Jezdeckou společnost Dobřany.

Novou trenérkou nadějné závodnice z Dobřan se stala Lucie Marešová, mnohonásobná mistryně republiky v drezuře, která vlastní Jezdecký klub Iluze Makotřasy nedaleko Kladna.

„Mám tady ustájeného svého koně Elfena Prinze a dojíždím k Lucii Marešové také na tréninky," vypráví Tereza Čechurová.

V Makotřasích nyní tráví i prázdniny. „Přes týden jsem v Makotřasích, kde mám díky svým dobrým známým i ubytování, a trénuji tady. Na víkend pak jezdím za rodiči do Dobřan," líčí svůj prázdninový režim.

Pomoc našla i ve svém městě. „Ráda bych poděkovala městu Dobřany za podporu. Když mám být konkrétní, tak město mi přispělo na náklady na cestu na závody v Rakousku, kde se mi pak podařilo vybojovat si právo účasti na mistrovství Evropy ve Francii," kvituje s povděkem přístup města, ve kterém s rodiči žije.

Terezu čekají letos ještě dva důležité závody. V září se zúčastní finálového závodu Českého drezurního poháru. Soutěž se měla uskutečnit původně v Ptýrově, ale po už zmíněných otřesných zážitcích při mistrovství republiky se finále pohárového závodu pojede nakonec v Martinicích ve středních Čechách.

„Mým cílem je uhájit v Martinicích průběžné první místo," plánuje Tereza. Sezonu pak nadějná jezdkyně zakončí v listopadu na halových závodech v Polsku.