Sokolovský závod byl pátým dílem Českého poháru v olympijském a sprint triatlonu a pro žákovské kategorie zároveň domácím šampionátem.

Z plzeňské líhně, vedené olympionikem Janem Řehulou, se blýskla Kateřina Chytilová, která v závodě deseti a jedenáctiletých dívek na tratích 0,1 km plavání, 4 km cyklistiky a 1 km běhu slavila zisk titulu.

V souboji stejně starých kluků bral Jakub Černý bronz.

V mladších žačkách (12 – 13 let, 0,25 – 8 – 2 km) si stříbro vybojovala Barbora Jedličková a starší žák Filip Nýdrle (14-15 let, 0,4 – 12 – 3 km) skončil třetí.

O zbývající medaile se v pohárových soubojích postaral Jan Bíba, třetí v kategorii mužů 40 až 49 let a dorostenci Barbora Stupková s Jakubem Markem.

Stupková skončila třetí a v průběžném pořadí národního poháru je čtvrtá.

Jakub Marek závod na trati 0,75 – 20 – 5 km v čase 59:50,7 hodiny ovládl. Zopakoval tak prvenství z úvodního podniku ve Zlíně a upevnil si vedení v národní sérii.

Jeho dvojče Matěj byl v Sokolově pátý a v poháru mu patří průběžně třetí příčka. Šestý v Sokolově skončil Michal Strejc

Otec bratří Marků Daniel si v závodě Open vybojoval páté místo (1:12:03 hod.), ale hlavně byl pyšný na syny.

Sedmnáctiletý Jakub totiž vedle vítězství v dorostenecké kategorii atakoval medailové umístění také v absolutním pořadí mužů, s nimiž mladíci závodili.

Marek Kopecký.
Kopecký střídá Friče na lavičce Interobalu

Nakonec skončil o devět sekund čtvrtý, ale i tak dosáhl na jednu z finančních prémií. „Určitě šlo o zatím nejlepší výsledek v sezoně, ale je nutné říci, že česká špička mužů v Sokolově chyběla,“ uvedl Jakub Marek.

Vyšel mu už vstup do závodu. Vodní nádrž Michal opouštěl po plavání ve vedoucí skupince hned za pozdějším vítězem závodu mužů – Radimem Grebíkem.

„V prvním balíku byl po plavání i brácha Matěj a mysleli jsme, že se pojede ve skupině. Jenže záhy jsem se přimotal do pádu. Přes řidítka jsem šel na záda a chvíli trvalo, než jsem se zvedl. Pád až na Grebíka ale nějak postihl všechny a čelní skupinka se rozpadla, “ popsal Jakub dramatický moment při cyklistice.

Zatímco Grebík jel sólozávod, Jakub Marek ho stíhal ve skupince, kam se dotáhl i jeden z favoritů a nakonec druhý z mužů Petr Soukup – český rekordman z havajského Ironmana.

Byli tu však také největší Jakubovi rivalové z kategorie dorostu Václav Škoda a Filip Tlamka.

„Náš souboj rozhodl až běh na zvlněném okruhu, který jsme absolvovali dvakrát. Tlamka už trochu ztrácel, ale Venca Škoda se mě držel. Ještě jsem se však zmáčkl a ve finiši jsem mu utekl,“ vylíčil Jakub, jak o sekundu zvítězil.

Už zítra čeká dorost mistrovský závod v Mělníku.

„Forma je, ale bude to úplně jiný závod na tratích s velkým převýšením. O medaile však s bráchou zabojujeme,“ prohlásil Jakub Marek.