Po odskočení do silničního profilpelotonu se Činky, jak mu přezdívají, vrátil na horská kola a ve Stupně bude hlavní hvězdou nedělní Velké ceny Borgers.

„Ve Stupně jsem doma, všichni mě tu znají, takže bych lidi nerad zklamal. Vyhrát chci ale už kvůli malému Davídkovi, klučinovi s postižením, pro kterého se při závodě sbírají prostředky na speciální trojkolku. Peníze za vítězství bych rád věnoval právě na tenhle účel,“ prohlásil sedmadvacetiletý český vicemistr a desátý muž z mistrovství Evropy v cross country z týmu Mondraker.

Loni jste byl ve Stupně jen jako divák, zato v neděli budete patřit k hlavním favoritům. Těšíte se?
Aby ne. Loni mě to moc mrzelo, že jsem doma nemohl jet, a o to víc se těším na nadcházející závod. Zvlášť když se z původně regionálního podniku stala takhle velká akce.

Konkurence bude jen o málo menší než na mistrovství republiky. Laťka je zásluhou hlavních organizátorů Jaroslava Ryby a Ondřeje Paura vysoko.
Vedou si dobře. Stupenský závod získává rok od roku na prestiži. Klukům přeju, aby to dotáhli ještě výš a jel se tu třeba závod Českého poháru i s body do hodnocení UCI.

Je to možné vzhledem k parametrům okruhu? Odpovídá svou náročností trendům v cross country?
Okruh je už nyní náročný. Najdete tu všechno včetně ostrých výjezdů, prudkých sjezdů i skoků. Jen by bylo třeba trať rozšířit a dát tak závodníkům prostor k předjíždění.

Vzpomenete si v neděli na chvíle, kdy jste se po trati proháněl jako kluk?
S Lampíkem (Ondřejem Paurem) jsme v lese u Sokolky, kde je trať namotaná, blbli na kole téměř každý den a já na to rád vzpomínám.

Do světa horských kol jste se vrátil po roce. Plní se vaše očekávání?
Návrat není lehký, ale s tím jsem do toho šel. Přišla spousta mladých jezdců a závody se ještě zrychlily. Zpočátku mi tak asi nejvíc chyběla rychlost a výbušnost. Postupně se ale rozjíždím. Plán na sezonu – dostat se v rankingu do první třicítky – jsem už splnil. Přitom před námi jsou ještě dva velké závody.

Stihnete ve Stupně kromě závodění i něco jiného, třeba posedět s přáteli?
To ne. Světový pohár pokračuje za týden ve Francii, takže v sobotu absolvuji těžký trénink a do Stupna dorazím až v den závodu. I tak se domů těším.

Petr Straka
Návrat útočníka. Škodovka přitáhla zpět Petra Straku

Program VC Borgers

Sobota
od 16.30: přebor Plzeňského kraje ve štafetách (tříčlenné týmy)

Neděle
od 9.00: závody dětí od nejmenších na odrážedlech až po žactvo
12.25: představení nejlepší desítky závodníků kategorií žen a mužů Elite
12.30: vyhlášení výsledků dopoledních závodů
od 13.00: závody kadetů, juniorů, mužů a veteránů
15.15: závod žen + Elite
16.20: závod mužů Elite
17.30: vyhlášení výsledků odpoledních kategorií
18.00: předání vybrané částky Davídkovi
více na http://www.pal-mtb.cz