Mnozí si možná ještě vybaví cyklokrosy v lesoparku Homolka na Slovanech nebo okruh na Lochotíně, kde se v 90. letech jezdil jeden z dílů Superprestige. A poté špičkové závody u Svatého Jiří v Doubravce, kam mezi roky 2009 až 2012 přivedl Pavel Štícha čtyřikrát nejlepší cyklokrosaře planety, muže i ženy, v rámci Světového poháru.

Teď po drahném čase na to naváže parta nadšenců ze spolku Chodov a o státním svátku v pátek 28. října uspořádá cyklokros v areálu Škodaland v Plzni v Českém údolí. Veřejný závod má statut mistrovství ČR kategorií Masters a zároveň jde o šampionát Plzeňského kraje.

Nová neokoukaná lokalita nabídne atraktivní trať, zázemí pro závodníky a také dostatek parkovacích míst pro diváky.

„Plzeň vždy patřila k baštám českého cyklokrosua my na to chceme navázat. Cílem je uspořádat závod na nejvyšší úrovni tak, aby se na něj těšili jezdci i diváci. Postupně pak posouvat kvalitu výš a v příštích letech uspořádat v Plzni závod Českého poháru a výhledově i Světový pohár,“ uvedl ředitel závodu Lubor Tesař.

Někdejší úspěšný profesionál, excelentní dráhař i silničář, je zkušeným organizátorem cyklistických akcí. Tesař mj. vrátil k životu silniční klasiku Praha – Karlovy Vary – Praha, pořádal závod horských kol Bike Prague i veletrh For Bike, teď povede cyklokrosový štáb v rodném městě.

„S chutí vrátit cyklokros do Plzně přišli kluci z Cyklo Atom. A protože se mi myšlenka líbila, něco mám za sebou, tak jsem kývl, že do toho půjdu. Jim rázem zazářily oči, že ředitel je jasný,“ řekl s úsměvem Tesař.

Nebude to mít lehké, protože hned druhý den se bude podílet na organizaci cyklokrosu v Českých Budějovicích.

Při hledání místa, kde by se mohl cyklokros v Plzni konat, organizátoři dlouho tápali. „Projeli jsme asi šest lokalit a vždy jsme narazili na nějaký problém. Na Škodaland u přehrady České údolí nás upozornil až Honza Kotal, jinak pořadatel kritérijní Giant ligy, a tady se vše sešlo. Trať, zázemí i prostor k parkování,“ uvedl Tesař.

„Cyklokros byl dlouho výkladní skříní české cyklistiky, teď se trochu vytrácí, a tak doufáme, že náš závod přitáhne k cyklistice mladé, kteří by jednou mohli jít ve stopách Radomíra Šimůnka či Zdeňka Štybara,“ uzavřel Lubor Tesař.

Podrobné info najdete na www.cyklokrosplzen.cz.

Plzeňský útočník Petr Kodýtek (vpravo) uniká soupeři z týmu Třince.
Kuba Jeřábek? Skvělý bek. Pro Třinec dobře, pro nás špatně, řekl Kodýtek