Devátý díl Giant ligy proběhl v areálu SK Rapid v Plzni-Doubravce za krásného letního počasí. Celé sportovní klání zahájil závod žactva. Až po nich došlo na hlavní závod mužů Grand Prix NaCesty.cz, který svou účastí vyšperkoval reprezentant horských kol Jan Vastl (Bianchi Countervail) a nadějný juniorský triatlonista Tomáš Plojhar. Hostuje na silnici v barvách SK Rapid Plzeň a navíc v konkurenci juniorů překvapil pěkným třetím místem.

Od startu byl velice aktivní čtvrtý muž z časovky jednotlivců z mistrovství ČR Tomáš Okrouhlický (LAWI Author team), ale bez pomoci týmu to měl velice těžké. Závod ovládli jezdci týmu Sparta Praha, kteří připravili dobrou pozici pro Tomáše Holuba a Jiřího Nesvedu.

Během prvních 20 km byl aktivní Vastl a do poloviny závodu držel pěkné třetí místo průběžného bodování. Na 30. km však odskočila čtyřčlenná skupinka v čele s Okrouhlickým, Nesvedou, Holubem a Fialou. Kvarteto uprchlíků si udrželo náskok až do cíle a díky tomu se i Jiří Nesveda zaslouženě vyhoupl na první místo celkového hodnocení.

Obrovská bitva se opět sehrála o puntíkovaný dres v soutěži aktivity, kde se přetahovali o body Denis Rugovac a Jan Rajchart. A právě Rugovac díky poslední prémii vybojoval pro sebe a tým prémiový dres aktivity.

„Jsem maximálně spokojen. Teď budeme mít volno, přepůlíme sezonu a za čtrnáct dní do toho jdeme opět," uvedl v cíli závodu vítěz Jiří Nesveda.