Ačkoliv od chvíle, kdy Denis Rugovac propadl cyklistice, tíhl k silničním závodům, osud ho zavál na dráhu. Talent z Plzně se uchytil v Dukle Praha, ale po téhle sezoně je vše zase jinak.

Plzeňský rodák, odchovanec klubu ZČE, opustil náruč dráhového týmu a v příštím roce bude hájit barvy silniční Sparty.

„Od malička jsem tíhl k silnici, je to královská disciplína, ale není lehké získat patřičné podmínky a tak jsem rád přijal nabídku Dukly a závodil na dráze. Ale jezdil jsem tam čtyři roky a nazrál čas na změnu," vysvětloval dvaadvacetiletý závodník, který ještě nedávno startoval na dráhových šestidenních v Berlíně, Rotterdamu nebo Kodani.

A proč si vybral zrovna Spartu, kontinentální tým z blízkých Rokycan?

„Zkoušel jsem i jiné možnosti. Samozřejmě, že angažmá v týmu o kategorii výš, v tzv. pro-konti stáji, by bylo zajímavější, ale nakonec vyšla Sparta. S týmovým šéfem Zdeňkem Rubášem se známe dlouho a tak jsme se rychle domluvili," uvedl Rugovac.

Těší se, že v novém působiště dostane hodně prostoru a zároveň bude moci po letech závodit s čistou hlavou.

„Bez neustálého tlaku na výsledky jako předtím v Dukle. Navíc mám stále nějaký svůj sen a přestup do Sparty je dalším krokem k jeho splnění. Osahám si silnici, zjistím, čeho jsem schopen dosáhnout, a potom se můžu posunout zase dál," prohlásil.

I v další etapě své kariéry by chtěl uplatňovat rychlost získanou na dráze. „Už před odchodem do Dukly jsem byl solidní tempař schopný přejet kopce, snad to potvrdím. A rád bych se víc zaměřil na časovku, která se v Dukle nepreferovala, a já cítím, že by to mohla být moje silná disciplína," sdělil obdivovatel Fabiana Cancellary, švýcarského specialisty na jízdu proti chronometru.

Úvodního prosincového soustředění Sparty ve Vimperku se Rugovac ještě nezúčastní. Panující plískanice totiž vyměnil za mnohem příznivější klima amerického Texasu.

„Žije tu můj táta, nevlastní brácha se ségrou a já za nimi tak jednou ročně létám. Teď to po dlouhé době vyjde přes Vánoce, takže se moc těším. A zároveň tu budu moct trénovat a najet nějaké kilometry," sdělil ještě před odletem Rugovac, spolu s Tomášem Kalojírosem největší posila Rubášova týmu pro nadcházející sezonu.