CC Meteorite Třemošná. Že vám název nic neříká?

Tak zbystřete: klub sídlící v Třemošné je jediným curlingovým oddílem v západních Čechách, tedy ve sportu, který se v našich luzích a hájích teprve etabluje.

Od příští sezony chce bojovat o mistrovské body. „Spadáme pod Plzeňský kraj, kde je i naše členská základna. V hale v Třemošné (Sport Aréna) probíhají pouze tréninky," říká na úvod předseda klubu CC Meteorite Třemošná Stanislav Malík.

„Plzeň sleduje aktivity týkající se klubu, přičemž regionální odbor školství, mládeže a tělovýchovy má značný zájem na rozvíjení tohoto v našich končinách mladého sportu," dodává Malík. Curling, který je i disciplínou na zimních olympijských hrách, je v České republice zatím v plenkách.

Podle statistik sportovního portálu SportCentral.cz hraje curling aktivně pouhých 0,5 procenta populace.

CC Meteorite jsou registrovaní pod Českým svazem curlingu. „Z počátku vedli naše tréninky přední členové Českého svazu curling, jmenovitě pan Miloš Hoferka," prozrazuje předseda klubu.

A jak to bylo se začátky Meteoritů? „Fungujeme přibližně půl roku. Věci pomohla olympiáda v Soči – svaz uspořádal promo akci v Třemošné na 31. základní škole pro veřejnost, kde se setkalo 12 cizích lidí," poodkrývá vznik družstva jeden z hráčů František Šetlík.

„Začali jsme trénovat a v té době svaz vážně uvažoval nad tím, že by se založil klub v západních Čechách," pokračuje Šetlík. V zimě dostala Třemošná nabídku účasti silně obsazeného turnaje v Německu, a mužský tým si nevedl špatně.

„Byli jsme jediným českým mužstvem na turnaji, hrála například kazachstánská reprezentace," upozorňuje Šetlík na silnou konkurenci.

A výsledek? Muži skončili šestí z deseti, ženy na posledním místě, přesto se nemusí za své výkony stydět.

Oddíl CC Meteorite Třemošná se rozrůstá, v letošním roce je v agendě oddílu rozšíření členské základy o juniorský tým. „Máme od svazu přislíbenou sadu kamenů a curlingového náčiní, vybraní členové klubu budou při této příležitosti v tomto roce absolvovat trenérské kurzy," glosuje předseda Stanislav Malík.

Od podzimu bude bojovat v nejnižší soutěži – divizi.

„Jsme začátečníci, zatím jsme se nesetkali s žádným soupeřem z Čech," přiznává František Šetlík, že úroveň soutěže je velkou neznámou.

„Většina klubů sídlí v Praze, kde je také profi hala. My si pronájem ledu musíme zajišťovat sami," uvažuje Šetlík.

„Samozřejmě myslíme i na olympijské hry," říká s úsměvem František Šetlík.

Na přelomu letošního roku vycestuje Meteorite do německého Garmisch-Partenkirchen na další mezinárodní konfrontaci. Jak v ní obstojí?

Martin Šiška