Premiérový ročník i v rámci Evropy ojedinělé akce se rozběhne v neděli 20. května v Praze, kde v září zároveň Český pohár v týmovém běhu také vyvrcholí. Mezitím zavítá v srpnu na Lipno a hned druhé dějství se 15. července koná v Plzni na okruhu u DEPA 2015.

„Plzeň je běhavá a vůbec nakloněná sportu,“ říká Martin Dvořák, mistr světa v kvadriatlonu a později triatlonový reprezentant.

Akci přivedl na svět spolu s Davidem Svobodou, olympijským vítězem v moderním pětiboji. „Myšlenka se zrodila při setkání na Lipně, ale nejsme schopní říci, koho napadla jako prvního,“ konstatuje s úsměvem Dvořák. „Chtěli jsme vrátit na tratě hravost a bežeckým nadšencům, ale také partičkám ze škol, z práce i rodinám s dětmi nabídnout společný zážitek. Primárně nám nejde o výkon, ale o setkávání,“ vysvětlil.

McDonald's Cup 2018 - okresní finále kategorie A
Plzeň hostí krajské finále turnaje Mc Donald´s Cup

Závodit se bude v kategoriích muži, ženy nebo smíšené týmy (2 + 2), a to na okruhu zhruba 1400 metrů. „Běžce bude možné nasazovat libovolně s tím, že každý člen musí běžet minimálně dva úseky,“ představil základní pravidla David Svoboda.

Oba zakladatelé se rozhodli, že se do projektu aktivně zapojí a na každý díl série vytvoří unikátní kvarteto. „Na úvod v Praze se mnou a Martinem poběží brácha Tomáš, což je mistr světa v kombinaci běhu a plavání, a hlavně olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová,“ prozradil David Svoboda.

Seriál bude propojen s projektem Prima SVĚT.

Fotbalisté Jiskry Domažlice B (archivní snímek).
Postup do finále poháru PKFS slaví béčko Jiskry a Rokycany