A to, že dokáže prohánět nejužší mužskou špičku chce Cink potvrdit také na jihu afrického kontinentu.

„Jde o vrchol, k němuž jsem směřoval přípravu v sezoně. Ta mi zatím vychází nad očekávání. Nezlobil bych se, kdyby to pokračovalo," přál si dvaadvacetiletý reprezentant.

Mistrovství světa hostí příští týden městečko Pietermaritzburg.

Cink na cestu dlouhou přes devět tisíc kilometrů vyrazí jako tuzemský mistr a nejlepší z Čechů v průběžném pořadí Světového poháru mužů.

„Úmorné cestování bude naštěstí rozloženo do dvou dní. Přespíme v Dubaji a až druhý den letíme do Durbanu, odkud se auty přesuneme do dějiště mistrovství," vykládal dravý jezdec, hájící barvy stáje Multivan Merida.

Ve Světovém poháru je Cink aktuálně čtvrtý. O tři příčky před olympijským vítězem Jaroslavem Kulhavým.

„To je víc, než jsem sám čekal. Ale jestliže před sezonou jsem na svěťácích uvažoval o umístění v první dvacítce, teď už přece jen koukám výš," podotkl rodák z Újezda u Svatého Kříže na Rokycansku.

Dvakrát skončil v prestižní světové sérii dvanáctý, naposledy v kanadském Mont St. Anne, a jednou desátý. V Novém Městě na Moravě vybojoval Cink šesté místo a v Andoře už zdravil diváky ze stupňů vítězů. Cíl proťal hned za triumfujícím Švýcarem Nino Schurterem.

„Šlo o parádní výsledek, který ale nepřijde každý den," je si vědoma vycházející hvězda světového cross country.

„O medaile se strhne rvačka. Duhový dres mistra světa je lákadlem. Chce ho každý a šanci uspět má přitom deset patnáct lidí. Už jen skončit v desítce, což bych chtěl, nebude lehké," prohlásil Cink.

Sprinty na šampionátu vynechá a nejspíš nepojede ani závod smíšených štafet.

„Jet by měl Jára Kulhavý a já se soustředím jen na sobotní individuální závod," uvedl svěřenec Milana Spěšného.

Právě s trenérem a jinak stále aktivním bikerem dolaďoval Cink formu.

„V okolí Plzně jsme trénovali s Milanem a ještě s Ondrou Paurem, kamarádem a bývalým spolujezdcem z Author Teamu Stupno. Šlo hlavně o rychlost," prozradil.
Trať v Pietermaritzburgu zná. „Z loňska, kdy jsem tu jel svěťák ještě s třiadvacítkáři. Jde o náročný okruh, ale za ten rok jsem se zase někam posunul. Lepší mám i techniku, což by mělo být znát," řekl Cink.

Nebojí se ani afrického podnebí. „Počasí je tam nyní jako u nás, teploty kolem dvaceti stupňů. Jen prý hrozí nějaké velké srážky, ale třeba se nám vyhnou," říká cyklista pověstný útočnou taktikou i ledovým klidem. „Nějaké nervy začnu mít až tak den před závodem. Ale jak se odstartuje, tak pro mě existuje už jen trať a soupeři."

Do další velké bitvy vyjede Cink s řetízkem na krku a nově i náramkem. „To jsou dárky od přítelkyně Zuzky Pirzkallové. Pro štěstí. Fungují perfektně," pochválil talismany.